Bakprogramma’s op tv

De Brabander bakt

Op 24Kitchen laat top patissier Hidde de Brabander in het programma “de Brabander Bakt” elke werkdag in 2017 om 18:30 zien hoe je uiteenlopende lekkernijen bakt. Hij laat niet alleen zien hoe dit proces verloopt, maar hij legt ook heel duidelijk en op een rustige no-nonsense manier uit welke stappen je waarom moet nemen.

Hollandse bakkers

Bekende Nederlandse bakkers laten hun vaardigheden zien in het nieuwe 24Kitchen programma “Hollandse Bakkers”: vanaf zaterdag 6 februari 2016 om 19.00 uur bij 24Kitchen. Bakliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het nieuwe programma “Hollandse Bakkers”. Hierin laten verschillende bakkers zien, hoe men hun favoriete lekkernijen zelf thuis in een handomdraai op tafel kunnen zetten.

Gedurende het programma maakt de kijker wekelijks kennis met één van de acht bakkers die hun favoriete gerecht maken. 24Kitchen trekt daar een blik vol talent voor open. Zo zijn Menno de Koning en Sarena Solari, recente winnaars van Heel Holland Bakt, te zien. Maar ook professionals zoals Job van Berkel van patisserie Tout, Kees Raat van Metropolitan, Issa Niemeijer van de ambachtelijke Franse bakkerij Gebroeders Niemeijer en Cees Holtkamp, de beroemde patissier en schrijver van bakboeken. Danny Jansen, vast gezicht en chef van 24Kitchen, bakt al jaren achter de schermen en toont in dit programma zijn kunsten aan de kijker.

Afleveringen:

  • Menno de Koning 6 februari
  • Job van Berkel 13 februari
  • Hidde de Brabander 20 februari
  • Sarena Solari 27 februari
  • Kees Raat 5 maart
  • Danny Jansen 12 maart
  • Issa Niemeijer 19 maart
  • Cees Holtkamp 26 maart

Victorian bakers

Op dinsdag 5 januari 2016 start op BBC 2 een nieuwe driedelige serie: “Victorian Bakers”. In het programma is te zien hoe mensen die in de huidige, moderne bakkerijen werken, terug gaan naar de Victoriaanse tijd om te ervaren hoe het bakkersvak toen beoefend werd, hoe de grondstoffen waren die de bakker destijds gebruikten, wat het gemis van een elektrische oven met temperatuur aanduiding is… kortom… ze moeten al hun kennis en vakmanschap inzetten om tot een acceptabel brood te komen. Elke dinsdag om 21:00 op BBC 2.

Rudolph’s Little Bakery

Op 1 september 2014 start Rudolph van Veen op de zender “24Kitchen” met een nieuw programma: “Rudolphs Little bakery”. In dit programma ontvangt hij kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar en gaat hij samen met hen iets lekkers bakken. Het programma is elke werkdag om 16:00 uur te zien op 24Kitchen.

Alle kinderen bakken

Op 31 mei 2014 start om 18:55 op Nederland 3 de eerste aflevering van het nieuwe programma van Omroep Max: “Alle kinderen bakken” (eerder te zien geweest op de BBC als het programma “junior bake off”). In 13 afleveringen zullen 32 jonge kandidaten strijden om de winst. Wie bakt er de lekkerste taarten koekjes, pasteitjes en brood? Wie kan zijn zenuwen bedwingen en gaat naar huis met de titel “Beste Junior bakkampioen”? Elke aflevering moeten de kinderen een technische en een creatieve opdracht uitvoeren, waarbij smaak én uiterlijk natuurlijk ook altijd zwaar meetellen! Slechts 4 van de kandidaten mogen mee naar de spannende finale.

Bake my day

Op 7 april 2014 start NET5 met het bakprogramma “bake my day”. Gedurende 6 weken is dagelijks om 19:55 op Net 5 te zien hoe een aantal amateurbakkers de strijd aangaan om de beste amateurbakker van Nederland te worden. Jurering zal gebeuren door Vicky Littlejohn (directrice van het “Bakery Institute” in Zaandam) en Hidde de Brabander (patissier en eigenaar van “Dreams of Magnolia”)

Heel Holland bakt

Deze zomer (zomer 2013) zal Omroep Max starten met 8 afleveringen van het programma “Heel Holland Bakt”. Het is de Nederlandse versie van het bekende Engelse programma “The Great British Bake Off”. Zoals trouwe lezers weten ben ik gevraagd om (als ik verder geschikt bleek) mee te doen met dit programma. Omdat ik het niet bij mij vond passen, heb ik uiteindelijk “nee” gezegd, maar ik ben natuurlijk wel erg benieuwd naar hoe het programma gaat worden! Voor wie de Britse versie niet kent: het is een bakwedstrijd waarin 10 ambitieuze thuisbakkers tegen elkaar strijden. Aan bod komen diverse bakdisciplines met tussendoor ook educatieve elementen.

De eerste aflevering is op woensdag 5 juni 2013 om 20:30 op Nederland 1, allemaal kijken dus!

Seizoen 2 gaat op 7 september 2014 weer van start! Dit keer gaat er nog meer aandacht besteed worden aan het technische aspect!

Seizoen 3 gaat op 6 september 2015 van start.

Seizoen 5 graat op zondag 3 september 2017 van start, thema van de eerste aflevering is “romantiek”.

Seizoen 6 gaat op zondag 9 december 2018 van start om 20:20 op NPO 1

Paul Hollywood’s Bread

Paul Hollywood is een bekende voor wie naar “The Great British Bake Off” heeft gekeken. Inmiddels heeft hij ook zijn eigen programma: “Paul Hollywood’s Bread” Het programma wordt op de maandagavond uitgezonden op BBC 2 van 21:20-22:00. De uitzenddata zijn: 18 maart, 25 maart, 1 april, 8 april, 15 april en 22 april 2013. Het is een leerzaam programma waarin veel verschillende soorten brood van over de hele wereld aan de orde komen en hoe je deze zelf kunt klaarmaken. De moeite van het kijken waard!

Hele Norge Baker

Ook Noorwegen heeft inmiddels haar eigen variant van “The Great British Bake Off”. Daar heet het programma “Hele Norge Baker” Op 10 maart 2013 om 20:00 is de eerste aflevering waarin gestart wordt met 12 kandidaten. Informatie over de Noorse versie van dit programma is te vinden op: //www.tv3play.no/programmer/hele-norge-baker

Great British Bake Off Christmas Special

The Great British Bake Off is terug! Ditmaal met een kerstspecial. Paul Hollywood en Mary Berry laten de kijkers zien hoe je heerlijk kerstbaksels maakt! Dat wordt weer kijken (en smullen!) De Great British Bake Off Christmas Special wordt uitgezonden door BBC2 op 18 december 2012 om 21:00.

Hairy Bikers bakation

Op BBC 2: Hairy Bikers bakation. Het duo “The Hairy Bikers” gaat op de motor op zoektocht naar baktradities in diverse landen binnen Europa. Humor is deze heren niet vreemd en ook zijn ze niet te beroerd om zelf volop mee te bakken! Op de website van de BBC staan een aantal recepten uit dit programma. 13-03-2012 Noorwegen; 20-03-2012 de Lage Landen; 27-03-2012 Duitsland; 03-04-2012 Oost Europa; 10-04-2012 Oostenrijk; 17-04-2012 Italië; 24-04-2012 Frankrijk; 01-05-2012 Spanje

Rudolph’s bakery

Op 24kitchen elke werkdag in 2012 om 19:00 en 19.30: Rudolph’s bakery. Rudolph van Veen legt stap voor stap diverse bakrecepten uit.

Great British Bake Off

The Great British bake off, programma waarin twaalf thuisbakkers moeten laten zien of ze alle aspecten van het bakken beheersen en tussendoor informatieve items over uiteraard bakken. In de jury Mary Berry en Paul Hollywood. Op de website van de BBC zijn recepten uit dit programma te vinden. Serie 1 begon in de zomer van 2010. In augustus 2015 gaat weer een nieuwe serie van start! Iedere woensdag om 21:00 uur (Nederlandse tijd) op BBC 1. Presentatie door Mel Giedroyc en Sue Perkins.

Big Bread Experiment

Op BBC 2 was in december 2011 te zien hoe Pastoor Cath Vickers een nieuw experiment begon met als doel de dorpsgemeenschap bij elkaar te krijgen door het bakken van brood: het “Big Bread Experiment”. Het leerproces van de deelnemers werd mooi in beeld gebracht, maar het leuke was dat het experiment slaagde! Er werd een dorpsbakkerij geopend waar de mensen in het dorp bakten voor de andere bewoners van het dorp. Bovendien werd de oude watermolen in ere hersteld en kon deze gebruikt worden om het graan te malen dat in de bakkerij werd gebruikt. Een fraai stukje samenwerking waarbij geweldig was om te merken hoe (brood)bakken mensen kan verenigen.

CupCakeCup

Bron: TROS

De TROS komt in het najaar van 2012 met een tv-programma waarin de omroep op zoek gaat naar de “beste, meest fantasierijke en jonge cupcake-bakker van Nederland”. De show, CupCakeCup genaamd, gaat in december van start.

In tien afleveringen gaat men op zoek naar een jonge kok die de titel CupCakeCup 2012 mag dragen. De deelnemers zijn kinderen tussen de 9 en 12 jaar, die worden bijgestaan door patissiers Remy Duker en Robert van Beckhoven.

De TROS komt met het programma omdat cupcakes “hot” zijn: “Als traktatie, als cadeautje, bij een hightea of gewoon bij de koffie. Cupcakewinkeltjes en sites schieten als paddenstoelen uit de grond, maar iedereen met een beetje fantasie is in staat om zélf de prachtigste creaties te maken.”