Wit busbrood met wei

13/04/2016

Niet blindelings met de meute meelopen, maar wel open blijven staan voor inspiratie van anderen vind ik belangrijk. Regelmatig krijg ik van mensen ideeën geopperd die hartstikke leuk blijken, en vaak zijn het ook dingen waar ik zelf anders niet op was gekomen. Omdat het baksels uit een ver verleden zijn, uit een andere streek of zelfs uit een ander land en ik ze daarom niet ken. Soms komen er mensen met ideeën over ingrediënten. Dit gebeurde deze week. Een moeder van een vriendje van één van onze kinderen (zij heeft met haar man een melkveehouderij) kwam met de tip om eens brood te bakken met wei, een restproduct dat zij over houdt bij het maken van kaas. Dat leek me een interessante toevoeging! Wei schijnt een hoog eiwitgehalte en veel vitamines te bevatten (wat daar van over blijft na het bakken is mij niet bekend) en schijnt een geliefde toevoeging aan het dieet van sporters te zijn. Ik kreeg van deze kennis een fles vol half doorschijnende, wittige vloeistof, wat dus de wei was. Omdat de ph-waarde vrij laag ligt en zuren de glutenstrengen kunnen doen “verstijven”, heb ik mijn eerste poging met de helft ei en de helft water gedaan. Dit gaf werkelijk een prachtig én heerlijk wit busbrood met wei. Mijn kinderen zijn normaal gesproken geen fan van wit brood, maar dit ging erin als koek! Een volgende poging staat ook al gepland: een brood met een nog hoger wei-gehalte. Ik ben benieuwd! Dit recept is goed voor 1 busbrood gebakken in een broodvorm van 30 x 11 cm.

wit busbrood met wei

Ingrediënten:

Werkwijze:

 • Doe de bloem en het zout in een kom en roer goed door met een garde.
 • Voeg de gist toe en roer nog eens goed door.
 • Voeg de wei en het water toe en kneed tot een soepel deeg waar je een vliesje van kan trekken tussen je vingers.
 • Bol het deeg licht op en leg in een licht (met bakspray) ingevette kom.
 • Dek de kom af met een deksel en zet weg op een tochtvrije plek van 29 graden Celsius.
 • Laat ca. een uur rijzen tot dubbel volume.
 • Druk met de vlakke hand de lucht eruit en vorm voorzichtig tot een rechthoekige lap die in de breedte voor je ligt.
 • Vouw de linkerkant naar het midden, vouw dan de rechterkant tot net iets over het midden.
 • Druk met de vlakke hand de ingevouwen lucht eruit.
 • Rol van onder naar boven op en geef je deeg op deze manier spanning.
 • Leg de rol met de naad naar onderen in een met bakspray ingevet bakblik van 30 x 11 cm.
 • Zet het deeg in een tochtvrije, vochtige (zet er een bak met dampend water bij) ruimte van 31 graden Celsius.
 • Laat ca. een uur rijzen. Het deeg is goed gerezen wanneer de deeghuid mooi strak staat en je met je vinger een afdruk kun maken die langzaam weer terug veert. Komt deze direct weer omhoog dan moet het deeg nog even langer rijzen, zakt je deeg in of blijft de afdruk staan, dan heeft je deeg te lang gerezen.
 • Verwarm de oven tijdig voor op 240 graden Celsius, onderwarmte met hetelucht.
 • Bak het brood 20 minuten op 240 graden Celsius met onderwarmte en hetelucht. Zet daarna ook de bovenwarmte aan en bak op 195 graden Celsius verder gedurende 10 minuten. Je brood is klaar als de kerntemperatuur 95 graden Celsius of hoger is.
 • Haal het brood na het bakken direct uit de vorm en laat afkoelen op een rooster alvorens het aan te snijden.

Bron: eigen recept

Aantal reacties 3

 • Nell Nijssen schreef:

  Hiermee laat je zien hoe innovatief jij bent. Veel moderne chefs gebruiken tegenwoordig wei. Ik heb vroeger veel kaas gemaakt en wei wordt dus eigenlijk altijd weggegooid. Erg zonde, want het bevat enorm veel voedingsstoffen.

 • Jelle schreef:

  Beste Nell,
  Ik heb zelf ook een goede kennis die graag kaas maakt en mij de flessen met wei geeft. Ik vervang eigenlijk al het water met een helft melk en een helft wei. Het geeft werkelijk prachtige resultaten, vooral bij de wat zwaardere gevulde broden, zoals krenten- en suikerbrood, omdat de eiwitten in wei voor een sterkere glutenvorming zorgen. De kruim is prachtig, vormt een mooie goudbruine korst, en smaakt uitstekend. Om te testen of de wei werkelijk het brood verbeterd, heb ik dezelfde broden met water en melk gemaakt, met als resultaat een veel plakkeriger deeg, en vaak ingezakt brood na het bakken. Als de wei weer gebruikt wordt; prachtig resultaat. Als je een redelijk grote hoeveelheid wei hebt, kan je deze ook prima invriezen in kleinere porties, en die een avond van te voren ontdooien op kamertemperatuur.

Geef een antwoord

Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring van de site-beheerder. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.