Mijn keukenuitrusting

Deze pagina bevat merknamen en weblinks naar webwinkels om jou als lezer te laten zien welk product ik gebruik en waar ik deze heb gekocht. Deze pagina bevat géén gesponsorde onderdelen.

Vormen en vormpjes

  1. Koekstekers heb je in alle denkbare vormen en maten en ook nog eens van uiteenlopende materialen gemaakt. De meeste koekstekers kunnen niet in de vaatwasser en kunnen niet tegen hitte, ze smelten dan of de verbinding laat los. Een goede steker is wat mij betreft scherp (zodat het koekje scherpe, strakke snijranden krijgt) en is stevig zodat deze zijn vorm behoudt bij het uitsteken. Stekers van RVS voldoen voor mij meestal het beste. Het doosje met de ronde stekers in veel verschillende maten, komt vaak goed van pas. Deze kocht ik bij de Sligro. De geribbelde, ronde metalen vorm kocht ik bij Dille & Kamille en is eigenlijk voor scones, maar werkt ook prima voor Gevulde koeken. De plastic variant van Patisse die ernaast ligt kocht ik bij de Jumbo, maar zie ik daar online niet (meer) staan.
  2. Fondantmallen van Patisse en Wilton. In deze siliconen mallen kan je een stukje fondant drukken, hier met de roller overheen gaan en het overtollige materiaal weghalen. Daarna druk je het vormpje van fondant zo uit de mal. Geeft strakke resultaten, ideaal voor als je meerdere uniforme vormen moet maken of als je eigen boetseerwerk niet zo strak is.
  3. Deze bonbonvorm is van Chocolate World en gekocht bij Baktotaal Bouwhuis. De vorm is van hard polycarbonaat gemaakt en zal ongetwijfeld heel lang mee gaan. Geeft een super strak uiterlijk aan je bonbons. Ik koos voor deze kegelvorm omdat dit een neutrale vorm is die overal toepasbaar is.
  4. Deze plastic malletjes voor het zelf gieten kwamen van chocoladeletters uit een doe-het-zelf-pakketje van de supermarkt. Uiteraard niet zo stevig en eigenlijk bedoeld voor éénmalig gebruik, maar van onnodig weggooien houd ik niet zo. Dus is zeker effectief om te bewaren voor het vaker maken van chocoladeletters met de kinderen.
  5. Diverse siliconen vormen. Waar ik ze voor het bakken niet fijn vindt, zijn ze voor het gebruik bij chocolade wel oké. Het is makkelijk om de chocolade uit deze vormpjes te verwijderen (maar als je goed tempereert krimpt chocolade en is dat ook met harde vormen het geval). Een punt van aandacht is dat het soms lastig is om de vormen goed schoon te krijgen en te houden, achtergebleven wasmiddelresten (vooral als ze in de vaatwasser zijn geweest), kalkvlekken en haartjes van theedoeken, blijf je onherroepelijk zien op je bonbons. De drie bruine vormen links zijn van Silikomart. Twee voor kerst: pakjes, sterren en kerstklokken en gingerbread mannetjes en zuurstokken en één voor Pasen met haasjes, eendjes en eieren. De rode vierkante vorm is van BK en ook deze voelt stevig aan. Ik kocht deze ooit bij de Intratuin, maar Bol.com heeft ze ook. De rode vormen met halve bollen zijn van Silikomart en zijn niet enkel geschikt voor chocolade, maar ook voor het maken van gelei en mousse interieurs van gebakjes. Deze grote halve bollenvorm is hier te koop en de kleine halve bollenvorm is hier te koop.
  6. Deze vorm voor chocoladeletters is van PET en goed stevig. Je maakt er zelf de mooiste chocoladeletters mee met vulling naar eigen inzicht. Dit is een vrij grote vorm voor letters van 200 gram, hij is er ook nog in een 100-grams variant. Ik kocht deze vorm bij Baktotaal Bouwhuis.
  7. Beukenhouten vormen voor het maken van speculaasjes. De kwaliteit van dit soort vormen loopt sterk uiteen. De vorm van de molen links kocht ik bij Oldenhof, de vorm die ik in huis kreeg was slecht gestanst en heb ik met de Dremel zelf uitgefreesd, maar echt mooi wordt dat niet. De vorm rechts van de molen, met de twee poppetjes is een oude vorm uit de jaren zeventig. Deze is uitgefreesd en geeft een prachtige tekening op je koekjes. De vorm rechts daarvan met sinterklaas en piet is getekend door Nadine van Nadine Bakes en uitgevoerd door Jan van Koekstempel. Deze vorm heeft mooie lijnen en geeft een mooie tekening op je koekjes. De vorm met de molen en de haan is van mindere kwaliteit en is gestanst. De lijnen zijn niet diep genoeg en geven een matige tekening op je speculaasjes. Ook deze vorm komt van Oldenhof.
  8. Deze holvorm voor een paasei is een beetje flexibel en geeft goede resultaten. Als je twee helften maakt kan je deze op elkaar zetten en heb je een heel (hol) ei van chocolade. Ik kocht deze bij Baktotaal Bouwhuis.
  9. Deze strookjes waar het hele alfabet op staat in verschillende lettertypen, heten tappits. Met deze lettermallen kan je superstrakke letters van fondant maken. Rol een stukje fondant uit op je werkblad. Laat ietsjes aandrogen en druk de tappit met de gewenste letter in het stukje fondant. Beweeg heen en weer en de fondant zit in de tappit. Zet de tappit op de rand van je werkblad, trek de bovenkant iets naar je toe en laat los. De tappit slaat tegen je werkblad aan en de letter valt er zo uit. Probeer niet aan de fondantletter te trekken om deze uit de vorm te krijgen want dan zal je letter vervormen. Ik kocht deze tappits bij De Leukste Taartenshop. De tappits zijn verkrijgbaar in veel verschillende lettertypes.
  10. Plunger cutter voor het gebruik bij fondant. Met deze uitsteekvormpjes waarbij je de fondant eruit kan drukken met een schuifje die ook een patroon kan achterlaten. Zo kan je makkelijk en snel bloemtjes, sterren en blaadjes maken. Ik kocht deze bij De Leukste taartenshop.
  11. Deze vormpjes snökul kocht ik ooit bij de Ikea en zijn geschikt voor chocolade of candymelts. Geeft een mooi strak resultaat, allen is het even lastig als je besluit er een lolly van te maken: hoe blijft de stokje in het midden staan terwijl het uithardt? Een gedraaid elastiekje doet wonderen. Deze vormpjes zijn helaas niet meer te koop bij de Ikea.
  12. Beukenhouten taaitaai-vormpjes. Deze vormen zijn dieper dan speculaasvormpjes. Vroeger stak er uit taaitaaivormen een rechte ijzeren rand waardoor je de deegrandjes er makkelijk af kon rollen. Gelukkig kan je door het gewicht van het deeg af te wegen dit omzeilen en vul je je vormpje precies tot de rand. Het ontwerp is van Nadine van Nadine Bakes. De uitvoering is van Jan Kemper van Koekstempel. De lijnen zijn mooi diep zodat de tekening goed zichtbaar blijft op je taaitaai. Ik gebruik deze vormpjes bij de Sinterklaasworkshop.
  13. Oude chocoladevorm van bakeliet uit de bakkerij. Een vorm die nostalgie ademt, mooi om naar te kijken en te gebruiken!

Mixers

  1. Braun multimixers. Vrij zware, degelijke handmixers van 500 watt met traploos instelbare snelheid. worden geleverd met garde, deeghaken, hakmolen, staafmixer en een beker voor de staafmixer. Het enige nadeel is dat de machines vrij zwaar zijn, verder werken ze al jaren naar behoren.
  2. Bear Teddy Varimixer, 5 Liter, een zogenoemde standmixer. Een 20 kilo zware jongen die stevig blijft staan bij wat hij ook doet. De machine wordt geleverd met een garde, platte klopper en een deeghaak. Ook zit er een anti-stof/spatkap op en een ijzeren attribuut om tijdens het mixen ingrediënten toe te voegen. Alle losse onderdelen kunnen in de vaatwasser. Deze machine werkt stil in vergelijking met andere standmixers die ik ken. De materialen zijn degelijk uitgevoerd en de kneedhaak zo gevormd dat deze het deeg prima kneden. Wel slijt de machine vlot bij het gebruik voor voornamelijk deeg. Ik heb al een aantal keren de kop moeten laten vervangen. Het is en blijft in de eerste plaats een mixer, en geen kneder. Maar in principe kan hij met alle soorten beslag, eiwitten, slagroom, koekdegen en brooddegen perfect overweg. Maar wil je voornamelijk een machine voor het kneden van brooddeeg, dan zou ik kijken naar een machine die enkel kan kneden. Fijn is de beveiliging: er zit een rooster op waardoor je niet met je vinger in het draaiende deel van de machine kan komen en je machine valt stil (en start pas) op het moment dat hij echt dicht zit. De machine heeft 5 snelheden die traploos instelbaar zijn.
  3. Bosch mixers MFQ36400 450 watt. Stille en lichte mixers. Wat minder zwaar uitgevoerd dan de Braun mixers die ik heb, maar voor wie een goed werkende en lichte machine zoekt zijn deze goed geschikt. Deze mixers worden geleverd met gardes en deeghaken en zijn licht en stil in gebruik. Deze zijn hier te koop.
  4. Beker voor staafmixer, geleverd bij de Braun multimix. Niet alleen handig voor het gebruik in combinatie met de staafmixer maar ook ideaal om je spuitzak in te zetten voor het vullen.
  5. Deeghaken van de Braun multimix en de Bosch MFQ36400. Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen om met de handmixer een brooddeeg te gaan kneden. Het lijkt me dat dat een voortijdig einde van je machine betekent.
  6. Snijmolen van de Braun multimix. Deze gebruik ik voor het fijnmalen van bijvoorbeeld hazelnoten voor hazelnootschuimgebak, maar ook voor het verpulveren van bijvoorbeeld gedroogde paprika’s tot paprikapoeder.
  7. Platte klopper van de Bear Teddy varimixer. Geschikt voor het mengen van bijvoorbeeld koekdeeg.
  8. Garde van de Bear Teddy Varimixer. Een grote garde met veel draden waardoor je eiwitten, slagroom, botercrème en beslag perfect kunt opkloppen.
  9. Deeghaak van de Bear Teddy Varimixer. Een goed gevormde deeghaak die prima doet wat hij moet doen. Het deeg kruipt niet omhoog en pakt al het deeg mee.
  10. Attribuut van de Bear Teddy Varimixer voor het toevoegen van bijvoorbeeld suiker tijdens het kloppen van eiwitten zonder de machine stil te hoeven zetten.

Bakvormen

  1. Broodbakblik van alusteel, 30 X 10,5 cm. Een broodbakblik is echt iets anders dan een cakeblik van een willekeurige Blokker of Action. Dit broodbakblik is van staal met een laagje aluminium gemaakt, dit houdt de warmte goed vast. Blikken van blauw plaatstaal moeten voor eerste gebruik (en daarna regelmatig tussendoor) ingebrand worden met olie. Blikken van alusteel hoeven niet ingebrand te worden. Beide soorten moeten wel voor het bakken licht ingespoten worden met iets bakspray zodat je product goed lost. Na het bakken is afnemen met een keukenpapiertje voldoende. Ik ga bij gebruik van deze blikken uit van 600 gram meel in mijn recepten. De blikken zijn hier te koop in mijn webshop.
  2. Springvormen zijn meestal gemaakt van gecoat aluminium en zijn in allerlei maten te krijgen, van 12 cm t/m 28 cm. Kenmerkend aan een springvorm is de rand die middels een klem om de bodem klemt, maar ook weer te verwijderen is. Dit is makkelijk om je taart uit de vorm te krijgen! Als je de losse bodem bedekt met een stukje bakpapier en hier de ring overheen vastmaakt, trek je de taart zo van je bodem af op het afkoelrooster. Bij no-bake taarten kan je de opstaande rand van de vorm aan de binnenkant voorzien van een strook acetaatfolie voor een strak uiterlijk van je gebak. Springvormen zijn bij gewone huishoudwinkels en kookwinkels te koop, maar ook bijvoorbeeld hier.
  3. Siliconen vormen, ik ben er persoonlijk geen fan van. Zie jij je taart maar eens heel uit de oven te halen als je vorm geen stevige bodem heeft (als deze überhaupt al gaar is geworden aangezien siliconen isoleren, denk maar aan de siliconen ovenwanten). De enige vorm die mocht blijven is deze tulbandvorm die ik voor het maken van puddingen gebruik.
  4. Vlaaipan van alusteel. Ideale vormen om je vlaai in te bakken, of dit nu een raster-, open- of kruimelvlaai is. Ik heb de variant met de hogere rand genomen. Deze vormen zijn gekocht bij Beko bakkerijgereedschap.
  5. Sloffenring van RVS, 24 cm. Voor het maken van sloffengebak. Naadloos en reinigbaar in de vaatwasser. Een fijn product. Ik kocht deze bij Beko bakkerijgereedschap.
  6. Lage, ronde vorm met geribbelde rand en uitneembare bodem van Le Creuset. Mijn vorm meet 26 cm. Het is geen goedkope vorm, maar je krijgt echt waar voor je geld. Dankzij de supergladde afwerking en de uitneembare bodem glijdt elk soort gebak zo uit je vorm. Ik ben ontzettend blij met deze vorm en kan hem iedereen aanraden. Lees meer over deze vorm bij Le Creuset. Te koop bij verschillende kookwinkels en online winkels.
  7. Verstelbaar rechthoekig rvs bakframe van Patisse. Fijn voor het maken van brownies en plaattaarten. Traploos verstelbaar van
    25 tot 46 cm en van 17 tot 32 cm. Het frame is wat gevoelig voor kromtrekken en sluit daarom niet altijd helemaal goed aan op de bakplaat. Bekleed het frame dus goed met bakpapier voordat je gaat bakken anders loop je het risico dat je beslag er (deels) uit loopt.
  8. Cakeblik, Kaiser, 24 cm. De bekende cakeblikken die je in veel winkels ziet liggen. aluminium met een een dun laagje antiaanbaklaag. Deze laag ben je snel kwijt als je met scherpe voorwerpen in de vorm gaat prikken. Wacht liever even tot je cake iets is afgekoeld en haal hem dan makkelijk uit de vorm. Bekleden met een lang uitstekend stukje bakpapier werkt ook, dan til je je baksel zo uit de vorm.

Meten is weten

  1. Grote digitale weegschaal met afneembaar weegplateau. Deze weegschaal van Escali werkt op netstroom (waardoor je nooit meer een uitgevallen weegschaal hebt als je iets aan het wegen bent en niet snel genoeg bent), maar ook op een 9-volts batterij. Het weegplateau is afneembaar en daardoor goed af te wassen. Ik heb deze weegschaal gekocht bij de Sligro.
  2. Precisie weegschaaltje. Dit weegschaaltje weegt tot op de tiende gram nauwkeurig. Ik ben geen fan van eetlepels en theelepels als maat. Dit weegschaaltje is ideaal bij het afwegen van bijvoorbeeld specerijen, kruiden en zout. Op het kleine weegplateau kan met gemak een schaaltje staan. Voorheen gebruikte ik een lepelweegschaal, maar ik merkte dat deze veel gevoeliger voor fouten was en daar kon ik ook geen schaaltjes op zetten zodat ik de lepel tussen het wegen door iedere keer weer moest afwassen. Dit weegschaaltje kocht ik voor een habbekrats bij de Sligro, maar ook goed gesorteerde kookwinkels zullen je er vast aan kunnen helpen. Online kan uiteraard ook.
  3. Digitale timer zonder druktoetsen. Deze digitale timer kan aftellen, maar ook optellen. Wat hem fijn maakt is dat er geen druktoetsen op zitten waar vet en stof tussen kunnen komen. Bij mij in de keuken meestal oorzaak nummer 1 als het gaat om kookwekkers die het leven laten… Ik kocht deze timer bij Conrad.
  4. Deze digitale timer is tegelijkertijd ook een digitale kernthermometer. De tijd is eenvoudig per uur en per minuut in te stellen. Deze timer werkt niet met seconden en kan alleen aftellen. Met de losse voeler kan je eenvoudig de kerntemperatuur van bijvoorbeeld je brood meten terwijl dit nog in de oven staat. Het draadje is zo dun, dat dit tussen de ovendeur door kan. Op de timer is de actuele kerntemperatuur af te lezen, maar kan je ook een temperatuur instellen waarbij een alarm af gaat als deze bereikt is. Houd een digitale kernthermometer uit de buurt van inductiekookplaten, hiermee verniel je het interne meetwerk. Houd het draadje vochtvrij en zorg ervoor dat er geen breuken in komen, het is een gevoelig onderdeel. Ik heb deze timer/kernthermometer gekocht bij Beko bakkerijgereedschap.
  5. Voor wie vaak verschillende processen tegelijk heeft lopen is deze triple timer ideaal. Ik gebruik hem bij de workshops. De timer kan alleen optellen. en het is even schuiven met de knopjes voor je hem in kan stellen, maar als je daar eenmaal aan gewend bent, is het een fijn apparaatje. Ik heb deze gekocht bij Beko bakkerijgereedschap, maar op dit moment zie ik deze daar niet meer staan.
  6. CDN Analoge suikerthermometer met klem om deze aan een pan te bevestigen. De stadia van de bereikte suikertemperaturen staan duidelijk op de thermometer, maar ik merk dat deze tekst, net als de aanduiding van het aantal graden bij het afwassen heel snel verdwijnt. Ook zit de vloeistofbuis niet goed geklemd waardoor je er niet zeker van bent als deze 150 graden aangeeft, of dit echt het geval is. Een fijne oplossing als je op inductie kookt, maar als je dit niet doet, zou ik zelf voor een digitale meter gaan. Ik kocht deze thermometer bij de Sligro, maar online zijn ze ook volop te vinden.
  7. CDN analoge thermometer. Omdat een oven wel 30-40 graden kan afwijken in de werkelijke temperatuur ten opzichte van de in het display weergegeven temperatuur, is het verstandig om de werkelijke temperatuur in je oven te meten. Omdat ik deze oventhermometer voor een prikkie bij de Sligro tegen kwam, nam ik hem mee. Nieuwsgierig of mijn ovens ook een afwijking zouden hebben. Ik zette mijn oven op 250 graden Celsius en deze thermometer wees 175 graden Celsius aan. Dat was me nogal een verschil. Omdat ik niet het idee had dat mijn ovens zo’n afwijking hadden heb ik gemeten met mijn geijkte laserthermometer. Die mat 252 graden Celsius. Deze analoge thermometer kan dus helaas in de bak “miskoop”. Misschien dat ik net een slecht exemplaar heb getroffen, dus deze ervaring hoeft niet perse iets over de andere exemplaren van dit merk te zeggen.
  8. Ebro laserthermometer TFI-250. Ik vind dit een ideaal ding. Houd er wel rekening mee dat deze thermometer geen kerntemperatuur kan meten, enkel de temperatuur van het oppervlak waar je op “schiet”. De thermometer komt met een ijkcertificaat en mag dus als redelijk betrouwbaar worden beschouwd. Op deze manier kan ik ver van onze inductiekookplaat blijven en toch de temperatuur van vloeistoffen meten door ze goed door te roeren. Hij is snel en heeft een groot meetbereik: van -60 tot +550 graden Celsius. Ik kocht deze thermometer bij Beko bakkerijgereedschap, maar ook bij de Sligro en in online shops ben ik hem tegengekomen.
  9. CDN analoge kernthermometer. Deze thermometer is geschikt voor gebruik van het opmeten van de kerntemperatuur buiten de oven. Een simpel, compact dingetje, vooral bedoeld voor vlees. Ik kocht deze bij de Sligro, maar ook kookwinkels zullen deze hebben.
  10. Thermometer en hygrometer. In de bakkerij is de temperatuur van de werkruimte en de luchtvochtigheid erg belangrijk. Fijn om dat een beetje in de gaten te houden met een gecombineerde thermo- en hygrometer. Dit is een oudje van 40 jaar geleden, maar ook tegenwoordig zijn dit soort apparaatjes nog steeds te koop.
  11. Liniaal. Ik werk liever met maten waarop je het deeg moet uitrollen dan naar de dikte te kijken. Soms is dat laatste best lastig en vertekend het beeld door een dikke rand, terwijl de rest van het deeg dunner is of andersom. Een lengte en breedtemaat geeft mij meer houvast en daar is een liniaal onmisbaar bij. Verkrijgbaar bij iedere supermarkt, kantoorboekhandel en Hema 😉
  12. Rekenmachine. Mensen verzuchten bij de workshops wel eens dat broodbakken net schei-, natuur- en wiskunde is. Dat betekent dus dat er ook gerekend moet worden. Zo werkt de bakkersformule met percentages. Voor mensen van wie hoofdrekenen niet hun sterkste punt is, is een rekenmachine in de keuken dan onmisbaar.

Snijden en raspen

  1. Raspen zijn er in veel verschillende grofheden. De standaard huishoud rasp van de blokker zoals de hoge op de foto en de rasp met het blauwe bakje eronder, zijn prima geschikt voor bijvoorbeeld het raspen van kaas, maar zijn minder geschikt voor het fijnere werk. Daarvoor heb ik de handrasp die ervoor ligt. Het is een rasp van Microplane welke heel fijn en ook erg scherp is. Perfect om citrusschil mee te raspen, maar ook bijvoorbeeld chocolade. De Microplane was een impulsaankoop bij de Sligro, maar wel de beste impulsaankoop ooit! 😉
  2. Brood kan je uiteraard prima met een broodmes snijden, maar als je veel tegelijk bakt zoals ik, is het wel fijn als het snijden niet allemaal met de hand hoeft. Deze snijmachine van Bosch (de MAS9101N) heeft een afneembaar gekarteld snijwiel. De snijbreedte is in te stellen van 0,1 tot 15 mm. De snijmachine is zo goed als mogelijk afgeschermd zodat het snijden in je vingers je zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt. Je brood daarentegen gaat er prima doorheen. Je plakjes worden mooi recht, zonder het kenmerkende zigzag patroon dat een broodmes achterlaat. De snijmachine is ook perfect voor het snijden van ongebakken kaasvlinders en het snijden van groente en fruit die je wilt gaan drogen in een droogmachine. Zo dun als de machine snijd, dat lukt je niet met de hand! Ik heb deze machine in 2013 online gekocht en ben er nog steeds zeer tevreden over. Het mes is ook nog steeds goed scherp, terwijl hij heel erg veel gebruikt wordt.
  3. Vlaainetroller. Een stukje gereedschap voor het maken van net dat op een rastervlaai komt te liggen. Je rolt het deeg uit met een deegroller en rolt er vervolgens met de vlaainetroller overheen. Trek vervolgens het deeg zijwaarts uit elkaar en er ontstaat een net. Ik moet zeggen dat deze plastic variant niet altijd even goed snijdt. Het loont om even met een mesje alle sneetjes bij langs te gaan. Ik vermoed dat de (veel duurdere) metalen variant beter werkt en anders wel de vlaaistans, maar ook deze is aanzienlijk prijziger dan de plastic vlaainetroller. Ik kocht deze bij de Hanos, Maar ook Beko bakkerijgereedschap en de Sligro hebben deze en ze zijn ook online bij bol.com te bestellen.
  4. Pizzasnijder of korstwiel. Handig voor het snel bijsnijden van korstdeeg zonder dat je werkblad er direct aan gaat.
  5. Koksmessen en schilmesjes. Ik gebruik graag vlijmscherpe messen, deze geven een mooie scherpe snijrand aan je deeg, fijn bij bijvoorbeeld Zweedse kaneelbroodjes, maar vooral bij bladerdeeg. Je drukt dan de laagjes deeg niet aan elkaar vast. Een scherp fruitmesje is fijn voor het schillen en snijden van fruit, maar ook voor het snijden en leegschrapen van vanillestokjes.
  6. Een goed broodmes is gekarteld, niet te dik en is uiteraard scherp. Ook ligt het handvat goed in de hand. Het lemmet van dit mes is vrij lang zodat je in één beweging een lange snede kan maken. Ik gebruik dit mes niet alleen voor het snijden van brood, maar ook voor het snijden van bijvoorbeeld biscuit en tompoucheplakken, iets dat met een bot mes niet gaat.
  7. Stokbroodmesje, bread-lame of scalpel, het is allemaal te gebruiken om een brood mooi in te snijden. Vereiste is dat je mesje hiervoor vlijmscherp is en heel dun. Snijd met snelle, trefzekere halen en houd je mesje onder een schuine hoek. Persoonlijk vind ik de scalpel met verwisselbare mesjes het fijnste werken. Jammer is dat er geen besschermhoesje op zit. Ik gebruik deze scalpelhouder met verwisselbare mesjes. Het gele mesje kocht ik bij Baktotaal Bouwhuis. Het mesje is iets gebogen. Hij snijdt wel fijn, maar is kwetsbaar; het plastic kan snel breken. Het oranje mesje vind ik persoonlijk het minst fijn. Ook deze kocht ik bij Baktotaal Bouwhuis.
  8. Mandoline van Microplane. Je kan er plakjes groente en fruit mee snijden in verschillende diktes, maar ook julienne. Daarbij heb ik ook een snijbestendige handschoen gekocht aangezien mijn vingertoppen mij lief zijn.

Kneedmachine

Deze kneedmachine is echt alleen bedoeld voor kneden. Ik heb deze gekocht bij Jan van Snippenberg van Bakkerijwereld. Dit model is de SM15 en kan 12 kg deeg aan. Er zijn ook kleinere modellen: De MS10 kan tot 8 kg deeg aan en de SM5 tot 5 kg. De kom is niet afneembaar (dit scheelt een boel slijtage tussen de draaiende delen) maar met een doekje is deze goed afneembaar. Ik ben ontzettend blij dat ik mijn standmixer kan ontlasten en ik mijn deeg perfect kan kneden in deze kneder.

Deegrollers en rolstokken

  1. Deegrollers van beukenhout met een draaiende kern. De achterste is de deegroller van wijlen mijn oma, een zware deegroller die super glad is en heel soepel rolt. Heerlijk ding! De voorste deegroller kocht ik veel recenter bij de Sligro, maar deze loopt iets minder soepel en is wat ruwer qua oppervlakte, desalniettemin werkt dit ook prima.
  2. Rolstokken van kunststof om fondant mee uit te rollen. Deze rolstokken hebben een zeer glad oppervlak en zijn er in groot formaat van Wilton (voor het uitrollen van een grote lap fondant voor het bekleden van een taart) en in klein formaat met ringen erop zodat je gelijkmatig kleine stukje fondant kan uitrollen. Bewaar deze rolstokken op een vlak oppervlak en was ze (niet te heet) af met de hand, niet in de vaatwasmachine omdat ze dan krom trekken.
  3. Franse rolstokken van beukenhout. Eenvoudige stokken zonder draaiende kern. Gekocht bij de Sligro. Ik gebruik deze bij het kleinere werk, waar ik iets meer feeling met het product moet hebben. Voor de grotere lappen gebruik ik de deegrollers met draaiende kern.

Afkoelroosters

  1. Rond afkoelrooster voor taarten. Let er bij het kopen van het rooster op dat de gaten niet al te groot zijn, anders loop je het risico dat je baksels deels door de gaten naar onderen zakt.
  2. Een rechthoekig afkoelrooster die ik ooit kocht bij Dille en Kamille. Qua vorm ideaal voor het laten afkoelen voor busbroden, maar de pootjes zijn net wat te kort. Het rooster staat daardoor te dicht op de ondergrond en de condens slaat terug je baksel in.
  3. Afkoelrooster van de Albert Heijn. Deze heeft hetzelfde formaat als het rooster van Dille & Kamille, maar deze staat net iets hoger op de pootjes waardoor het baksel beter afkoelt.

Gardes en kwasten

  1. Deze gardes horen bij een handmixer.
  2. Deense deegklopper. Deze stevige garde kan je gebruiken voor het mengen van ingrediënten. Zelf gebruik ik hem voornamelijk voor het maken van beslag. Het mengen (en kneden) van mijn brooddeegingrediënten doe ik meestal met de hand. Deze gardes kunnen vanwege de houten steel niet in de vaatwasser.
  3. Gardes in alle soorten en maten. De kleine gardes links gebruik ik voor het mengen van ingrediënten in kleine schaaltjes. De wat grotere gardes van metaal gebruik ik voor het opkloppen van bijvoorbeeld ei in wat grote schalen. Zij zitten goed verzonken in het handvat en kunnen in de vaatwasser. Deze gardes kocht ik bij Sligro. De garde met metalen handgreep en zwarte garde van nylon is handig om te gebruiken in bijvoorbeeld een pan met anti-aanbaklaag. Helaas valt het nylon gedeelte vaak uit de steel. De meest rechtse garde is van de Bear Teddy varimixer. Deze heeft veel draden en geeft een perfect luchtig resultaat.
  4. Bakkwastjes voor het bestrijken van baksels met bijvoorbeeld eistrijksel. De meest linker is van echt haar en hout. Deze kan niet in de vaatwasser en vind ik daarom wat minder fijn om te gebruiken bij de workshops gezien de hygiëne. Deze kwastjes van echt haar geven wel een heel fijn strijkresultaat. Rechts daarvan ligt een siliconen kwastje van Westmark. Deze kan in de vaatwasser en de draadjes zijn fijn genoeg om een redelijk streeploos resultaat te geven. Daarnaast ligt een siliconenkwastje van Leifheit. Deze vind ik minder fijn. Het kwastje valt snel van de steel en de haren zijn net wat te dik voor een fijn strijkresultaat. Meest rechts ligt een siliconenkwastje van ik meen Patisse, gekocht in de supermarkt. Fijne haartjes, dus werkt goed.

Schrapen, roeren en smeren

  1. Deegkrabbers rechthoekig, te gebruiken om deeg bij elkaar te schrapen, je werkblad schoon te schrapen en zelfs om je deeg in stukken te snijden. Eigenlijk een onmisbaar attribuut bij het bakken. Ik heb ze hier te koop in mijn webshop.
  2. Deegkrabbers rond, voor het uitschrapen van een kom. De rode van Fat Daddio’s is flexibel en kan goed in een kleine kom gebruikt worden. Ooit gekocht bij De Leukste taartenshop, inmiddels niet meer leverbaar.
  3. Deegsteker van metaal. Snijdt stukken deeg eenvoudig door. Het is wel zaak om op je werkblad te letten, niet elk werkblad kan tegen het scherpe rvs blad van deze steker. Ik kocht deze bij de Sligro.
  4. Flexibele smoothers voor fondant, maar ik gebruik deze voor het aanzetten van hazelnootkrokant op taarten. De rechter van deze twee kaartjes heb ik ooit voor €8,- per 2 gekocht bij De Leukste Taartenshop (waar ze nu niet meer leverbaar zijn) Een stevige prijs. Toen mijn kinderen verschrikt vroegen of ik een placemat had verknipt, vond ik dat een beter idee. Het linker kaartje is dus een uitgeknipt stuk placemat dat net zo goed werkt, maar veel goedkoper is.
  5. Gooi nooit een oud pasje weg als je van sterbroodjes houdt! Precies het juiste formaat om inkepingen te maken in het deeg voor sterbroodjes.
  6. Smoother voor het gladstrijken van rolfondant op taarten.Je kan deze hier kopen maar de Xenos heeft ze ook.
  7. Glaceermessen, doorgezet (met een knik) in diverse formaten. De meest linkse zijn het kleinst en uitermate geschikt voor het gladstrijken van bijvoorbeeld hazelnootschuimgebakjes. Ik kocht ze bij Baktotaal Bouwhuis. De glaceermessen rechts daarvan zijn allemaal een stuk groter, de voorste is van Wilton en meet 20 cm. Hij is niet te breed en werkt daardoor fijn. De achterste is van Deglon en is behoorlijk breed. Ik vind deze wat minder prettig voor het fijne werk.
  8. Pannenlikkers. De twee linker zijn van Westmark. Ze zijn van lekker flexibel siliconen en goed hittebestendig. De grijze en rode spatel in het midden zijn van ProChef en gekocht bij de Sligro. Deze spatels zijn van siliconen, maar steviger dan de eerstgenoemde van Westmark. Soms is dat juist fijner zoals bij het mengen van stevig deeg. De meest rechtse heb ik ooit cadeau gekregen van een cursist. Deze spatel is zeer flexibel en daarom fijn om bakjes en schaaltjes tot in de kleinste hoekjes leeg te schrapen.

Spuitzakken en spuitmondjes

  1. Spuitzakken voor het opspuiten van bijvoorbeeld botercrème, slagroom, spritsendeeg, mousse etc. Een spuitzak moet voldoende stevig zijn. Niets is vervelender dan bij een stevige vulling te moeten concluderen dat je spuitmondje eruit floept of de zak scheurt. Van links naar rechts zie je eerst de groene wegwerpspuitzak van 59 cm van OneWay. Dit zijn sterke zakken die fijn vasthouden. Daarnaast ligt een iets goedkopere spuitzak van Martelato van 65 cm. Bij deze is de perforatierand minder goed waardoor je nog wel eens een zak wil verspillen als je deze van de rol haalt. De zak is voldoende stevig. Daarnaast ligt een herbruikbare zak van 40 cm. van Hendi. Deze zakken zijn uitkookbaar om een goede hygiëne te garanderen. Meest rechts ligt nog een wegwerpspuitzak van OneWay welke wat kleiner is dan de anderen, gekocht bij de Sligro. Deze gebruik ik als ik slagroom moet opspuiten. De grotere voor het spuiten van bijvoorbeeld eiwitten. Daar heb je al snel een grote spuitzak vol van.
  2. Spuitmondjes set voor klein priegelwerk. Een doosje met heel veel verschillende spuitmondjes, geschikt voor bijvoorbeeld het opspuiten van Royal icing of botercrème. Rechtsboven het doosje staat het attribuut waarvan je een deel in de spuitzak doet. Vervolgens draai je er met de schroefdop een spuitmondje op. Dit betekent dat je tussendoor van spuitmondje kan wisselen, zonder van zak te hoeven wisselen.
  3. Ragertje voor het schoonmaken van kleine spuitmondjes. Gekocht bij Baktotaal Bouwhuis.
  4. Gladde en gekartelde spuitmondjes van kunststof in diverse formaten. Spuiten een tikje minder strak dan metalen spuitmondjes, maar zijn wel lekker licht, goed in de vaatwasser af te wassen en minder duur. Te koop bij o.a. Beko Bakkerijgereedschap en Makro en Sligro.
  5. Maatbeker voor een staafmixer. Vaak kom je bij het vullen van een spuitzak net een hand tekort. Zet je spuitzak in deze hoge maatbeker en je kan je vulling er zo inscheppen.
  6. Een zakkensluiter of wasknijper op je spuitzak zetten voor het vullen ervan, net boven het spuitmondje, kan wonderen doen bij een iets lopende vulling. Dit loopt er niet meer ongewenst uit tot je de knijper of zakkensluiter eraf haalt!
  7. Op de foto staan er nog diverse metalen spuitmondjes en een plastic spuitmondje voor het vullen van soezen. De metalen met de grote ovalen opening heet een honoréspuitje. Het spuitje rechts daarvan heet een carréspuitje en is geschikt voor het decoreren van taarten.

Zeven en zeefjes

  1. Metalen zeven van groot naar kleiner. Fijn om fruit in fijn te maken in combinatie met een houten stamper, om rozijnen uit te laten lekken na het weken… etc. etc.
  2. Klein theezeefje met een heel fijnmazig metalen netwerk. Goed geschikt om klontjes uit bakpoeder te zeven.
  3. Deze zeefjes zijn ook vrij fijn, maar er past meer in dan in een theezeefje en daarom voor mij goed bruikbaar bij de workshops als er bijvoorbeeld maïzena gezeefd moet worden.
  4. Frituurspaan, heel geschikt om de oliebollen en appelbeignets uit de frituurpan te vissen en uit te laten lekken.

Oven van Ikea, de Mirakulös

Het afbakken van het brood doe ik in drie ovens van Ikea, de Mirakulös, (zonder pyrolytische functie). Niks speciaals, niet duur. Doet wat hij moet doen en dat doet hij goed. Minpuntje is dat als je van stand verandert, de temperatuur terug gaat naar een bepaalde basiswaarde, niet handig als je snel van conventioneel naar hetelucht schakelt en daarbij even vergeet de temperatuur terug te zetten omdat deze versprongen is. Pluspunten zijn de ruime bakplaten, de rails waarop de bakplaten makkelijk in en uit te schuiven zijn, het grote bereik van 30 graden Celsius tot en met 300 graden Celsius en het duidelijke digitale display. Hij bakt mooi gelijkmatig, dat is erg fijn. De ovenstanden zijn onder andere in te stellen op conventioneel met keuze uit apart onder- of bovenwarmte of boven- en onderwarmte tegelijk, deze drie mogelijkheden zijn er ook met hetelucht.

Pizzasteen

Sinds een tijdje heb ik een ovensteen. Dit is een steen van chamotte die de warmte heel goed vast kan houden en geleidelijk weer afgeeft. Je kunt kiezen tussen een pizzasteen of een broodbaksteen. Wie op zoek is naar zo’n steen, zal merken dat ze niet alom verkrijgbaar zijn. Enkele barbecue merken bieden zo’n steen wel aan, maar hierbij gaat het om een dun en vaak rond exemplaar, minder geschikt om brood te bakken. Ik heb mijn steen bij www.3-2-1-pizza.nl gekocht. Door het uiterlijk van de site aarzelde ik wat om er te bestellen, maar na geruststellende uitspraken van o.a. kookgek Wilma en Levine was ik overstag en ik heb er beslist geen spijt van. Binnen twee dagen had ik de steen in huis. Ik heb vanwege het gewicht gekozen voor de iets lichtere pizzasteen van 3 cm dik, zodat mijn ovenrooster het gewicht goed zou kunnen dragen.

Kommen Mepal Volumia

Toen ik brood begon te bakken liet ik mijn deeg rijzen in drie slakommen van Arcopal. Tot mijn spijt liet ik op een gegeven moment één van deze schalen vallen die prompt in duizen scherven brak. Ik vond de schalen zo fijn omdat ze alle drie tegelijk in mijn rijskast konden staan tijdens het rijzen. Op zoek naar een andere schaal dus. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Rosti Mepal Volumia serie. Ik heb gekozen voor de grootste, de 3 liter variant. Het fijne van deze schalen is -naast dat ze ook perfect in mijn rijskast passen- ook uitgerust zijn met een deksel. Dit voorkomt het uitdrogen van het deeg. Ideaal! Voor het deeg erin gaat vet ik ze lichtjes in met wat bakspray, zo komt het deeg na de rijs probleemloos uit de kom.

Rijsbakken: Ikea Samla

Sinds een tijdje heb ik een nieuwe aanwinst: Drie hele grote Samla bakken, gekocht bij de Ikea. Meestal laat ik mijn brood rijzen in mijn zelfgemaakte rijskast, maar soms is deze vol en deze bakken geven mij extra rijsruimte. De bak meet 78X56X18 cm. Hij is groot genoeg om een bakplaat (bijv. met bolletjes) in te doen en ernaast nog een ovenschaaltje heet water te plaatsen. Een warme hittepit kan de temperatuur ook prima vast houden. Ik zet drie van deze bakken in elkaar. Ik kocht er drie deksels bij en zo kan het rijzen ook zonder rijskast plaatsvinden. De bak is doorzichtig en zo kan ik makkelijk zien hoe het met het deeg is gesteld. Voor nog geen €12,- per bak was ik klaar! Het is qua afmeting wel een grote bak, maar de ruimte die hij in neemt heb ik er graag voor over gezien het gemak dat ik er van heb! Deze lage bakken zijn prima als je kleinbrood bakt. Als je grootbrood wilt bakken kan je beter drie hogere bakken nemen.

Zakkensluiter

Bij het leveren van brood hoort natuurlijk ook een nette, goed afgesloten verpakking. De broodzakken koop ik bij De Zuidmolen in een hoeveelheid van 1000 stuks per pak. Tot een tijdje terug sloot ik de zakken met sluitstrips waarmee je ook boterhamzakjes dicht maakt, maar dat lijkt natuurlijk niet erg netjes. Daarom staat er nu een “zakkensluiter” in huize Baksels.net. Een apparaat dat speciale tape geleid en ervoor zorgt dat zakken perfect worden afgesloten met een stukje tape, verkrijgbaar in bijna iedere gewenste kleur. Zit je zak niet helemaal vol? Dan kan je deze met het ingebouwde mesje in één beweging afsnijden. Waarom heb ik dit ding niet eerder gekocht? Ik kocht deze zakkensluiter bij Hegro in Wolvega.

Chocolade smeltbak Städter

Voor het betere chocoladewerk is het handig om chocolade niet au-bainmarie (immers: chocolade is gevoelig voor vocht) of in de magnetron (het komt nauw met de temperatuur en deze is zo niet te controleren) te smelten. Ik ging voor een Städter couverture smeltbak die je chocolade op de gewenste temperatuur brengt zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze te heet wordt en verbrandt. Neem rustig de tijd voor het smelten, want het kan wel een uur duren voordat je chocolade gesmolten is. Omdat deze bak de boel netjes op temperatuur houdt, is het geen probleem de bak aan te zetten en er niet de hele tijd bij te zijn. De binnenbak is uitneembaar en makkelijk schoon te maken.