
Vormen en vormpjes
- Koekstekers heb je in alle denkbare vormen en maten en ook nog eens van uiteenlopende materialen gemaakt. De meeste koekstekers kunnen niet in de vaatwasser en kunnen niet tegen hitte, ze smelten dan of de verbinding laat los. Een goede steker is wat mij betreft scherp (zodat het koekje scherpe, strakke snijranden krijgt) en is stevig zodat deze zijn vorm behoudt bij het uitsteken. Stekers van RVS voldoen voor mij meestal het beste. Het doosje met de ronde stekers in veel verschillende maten, komt vaak goed van pas. Deze kocht ik bij de Sligro. De geribbelde, ronde metalen vorm kocht ik bij Dille & Kamille en is eigenlijk voor scones, maar werkt ook prima voor Gevulde koeken. De plastic variant van Patisse die ernaast ligt kocht ik bij de Jumbo, maar zie ik daar online niet (meer) staan.
- Fondantmallen van Patisse en Wilton. In deze siliconen mallen kan je een stukje fondant drukken, hier met de roller overheen gaan en het overtollige materiaal weghalen. Daarna druk je het vormpje van fondant zo uit de mal. Geeft strakke resultaten, ideaal voor als je meerdere uniforme vormen moet maken of als je eigen boetseerwerk niet zo strak is.
- Deze bonbonvorm is van Chocolate World en gekocht bij Baktotaal Bouwhuis. De vorm is van hard polycarbonaat gemaakt en zal ongetwijfeld heel lang mee gaan. Geeft een super strak uiterlijk aan je bonbons. Ik koos voor deze kegelvorm omdat dit een neutrale vorm is die overal toepasbaar is.
- Deze plastic malletjes voor het zelf gieten kwamen van chocoladeletters uit een doe-het-zelf-pakketje van de supermarkt. Uiteraard niet zo stevig en eigenlijk bedoeld voor éénmalig gebruik, maar van onnodig weggooien houd ik niet zo. Dus is zeker effectief om te bewaren voor het vaker maken van chocoladeletters met de kinderen.
- Diverse siliconen vormen. Waar ik ze voor het bakken niet fijn vindt, zijn ze voor het gebruik bij chocolade wel oké. Het is makkelijk om de chocolade uit deze vormpjes te verwijderen (maar als je goed tempereert krimpt chocolade en is dat ook met harde vormen het geval). Een punt van aandacht is dat het soms lastig is om de vormen goed schoon te krijgen en te houden, achtergebleven wasmiddelresten (vooral als ze in de vaatwasser zijn geweest), kalkvlekken en haartjes van theedoeken, blijf je onherroepelijk zien op je bonbons. De drie bruine vormen links zijn van Silikomart. Twee voor kerst: pakjes, sterren en kerstklokken en gingerbread mannetjes en zuurstokken en één voor Pasen met haasjes, eendjes en eieren. De rode vierkante vorm is van BK en ook deze voelt stevig aan. Ik kocht deze ooit bij de Intratuin, maar Bol.com heeft ze ook. De rode vormen met halve bollen zijn van Silikomart en zijn niet enkel geschikt voor chocolade, maar ook voor het maken van gelei en mousse interieurs van gebakjes. Deze grote halve bollenvorm is hier te koop en de kleine halve bollenvorm is hier te koop.
- Deze vorm voor chocoladeletters is van PET en goed stevig. Je maakt er zelf de mooiste chocoladeletters mee met vulling naar eigen inzicht. Dit is een vrij grote vorm voor letters van 200 gram, hij is er ook nog in een 100-grams variant. Ik kocht deze vorm bij Baktotaal Bouwhuis.
- Beukenhouten vormen voor het maken van speculaasjes. De kwaliteit van dit soort vormen loopt sterk uiteen. De vorm van de molen links kocht ik bij Oldenhof, de vorm die ik in huis kreeg was slecht gestanst en heb ik met de Dremel zelf uitgefreesd, maar echt mooi wordt dat niet. De vorm rechts van de molen, met de twee poppetjes is een oude vorm uit de jaren zeventig. Deze is uitgefreesd en geeft een prachtige tekening op je koekjes. De vorm rechts daarvan met sinterklaas en piet is getekend door Nadine van Nadine Bakes en uitgevoerd door Jan van Koekstempel. Deze vorm heeft mooie lijnen en geeft een mooie tekening op je koekjes. De vorm met de molen en de haan is van mindere kwaliteit en is gestanst. De lijnen zijn niet diep genoeg en geven een matige tekening op je speculaasjes. Ook deze vorm komt van Oldenhof.
- Deze holvorm voor een paasei is een beetje flexibel en geeft goede resultaten. Als je twee helften maakt kan je deze op elkaar zetten en heb je een heel (hol) ei van chocolade. Ik kocht deze bij Baktotaal Bouwhuis.
- Deze strookjes waar het hele alfabet op staat in verschillende lettertypen, heten tappits. Met deze lettermallen kan je superstrakke letters van fondant maken. Rol een stukje fondant uit op je werkblad. Laat ietsjes aandrogen en druk de tappit met de gewenste letter in het stukje fondant. Beweeg heen en weer en de fondant zit in de tappit. Zet de tappit op de rand van je werkblad, trek de bovenkant iets naar je toe en laat los. De tappit slaat tegen je werkblad aan en de letter valt er zo uit. Probeer niet aan de fondantletter te trekken om deze uit de vorm te krijgen want dan zal je letter vervormen. Ik kocht deze tappits bij De Leukste Taartenshop. De tappits zijn verkrijgbaar in veel verschillende lettertypes.
- Plunger cutter voor het gebruik bij fondant. Met deze uitsteekvormpjes waarbij je de fondant eruit kan drukken met een schuifje die ook een patroon kan achterlaten. Zo kan je makkelijk en snel bloemtjes, sterren en blaadjes maken. Ik kocht deze bij De Leukste taartenshop.
- Deze vormpjes snökul kocht ik ooit bij de Ikea en zijn geschikt voor chocolade of candymelts. Geeft een mooi strak resultaat, allen is het even lastig als je besluit er een lolly van te maken: hoe blijft de stokje in het midden staan terwijl het uithardt? Een gedraaid elastiekje doet wonderen. Deze vormpjes zijn helaas niet meer te koop bij de Ikea.
- Beukenhouten taaitaai-vormpjes. Deze vormen zijn dieper dan speculaasvormpjes. Vroeger stak er uit taaitaaivormen een rechte ijzeren rand waardoor je de deegrandjes er makkelijk af kon rollen. Gelukkig kan je door het gewicht van het deeg af te wegen dit omzeilen en vul je je vormpje precies tot de rand. Het ontwerp is van Nadine van Nadine Bakes. De uitvoering is van Jan Kemper van Koekstempel. De lijnen zijn mooi diep zodat de tekening goed zichtbaar blijft op je taaitaai. Ik gebruik deze vormpjes bij de Sinterklaasworkshop.
- Oude chocoladevorm van bakeliet uit de bakkerij. Een vorm die nostalgie ademt, mooi om naar te kijken en te gebruiken!