Mijn keukenuitrusting

Bear Varimixer Teddy

Het kneden doe ik met de Bear Varimixer Teddy. Een geweldige, degelijke machine die naar het schijnt mij m’n verdere leven kan vergezellen. Ik hoop dat dit inderdaad het geval is, ik zou echt niet meer zonder kunnen! De machine heeft een veiligheidsrek zodat niemand met zijn vingers tijdens het kneden of mixen in de kom kan komen. Een veilig gevoel, zeker met kinderen in huis. Daarnaast is er een plastic kap op te zetten die het stuiven van meel tegen gaat en kun je drie verschillende hulpstukken gebruiken: een garde, een deeghaak en een platte klopper. De kom is van degelijk roestvrij staal. Hij doet zijn werk zonder al te veel lawaai, hij zoemt als een bijtje. De kom heeft een inhoud van 5 liter en kan 2,5 kilo deeg tegelijk aan, hoewel ik zelf nooit verder dan 2 kg ga. Het is en blijft een mixer die door de belasting van het kneden sneller slijt dan een echte kneedmachine die enkel voor deeg geschikt is. De Bear Varimixer Teddy is in Nederland o.a. te koop bij Beko-bakkerijtechniek. Er staan inmiddels zelfs vier van deze rode machines in mijn keuken zodat ik deze (naast het kneden met de hand) ook tijdens de workshops kan inzetten.

Oven van Ikea, de Mirakulös

Het afbakken van het brood doe ik in drie ovens van Ikea, de Mirakulös, (zonder pyrolytische functie). Niks speciaals, niet duur. Doet wat hij moet doen en dat doet hij goed. Minpuntje is dat als je van stand verandert, de temperatuur terug gaat naar een bepaalde basiswaarde, niet handig als je snel van conventioneel naar hetelucht schakelt en daarbij even vergeet de temperatuur terug te zetten omdat deze versprongen is. Pluspunten zijn de ruime bakplaten, de rails waarop de bakplaten makkelijk in en uit te schuiven zijn, het grote bereik van 30 graden Celsius tot en met 300 graden Celsius en het duidelijke digitale display. Hij bakt mooi gelijkmatig, dat is erg fijn. De ovenstanden zijn onder andere in te stellen op conventioneel met keuze uit apart onder- of bovenwarmte of boven- en onderwarmte tegelijk, deze drie mogelijkheden zijn er ook met hetelucht.

Broodbakblikken

Busbrood bakte ik in broodbakblikken, formaat 30cm x10,5cm x 8,5cm gemaakt van blauw plaatstaal. Er passen er precies drie naast elkaar in mijn oven. Voor het eerste gebruik even inbranden. (met plantaardige olie invetten en 20 minuten op 250 graden in de oven, ramen en deuren open zetten is verstandig). Inmiddels ben ik over gestapt naar bakblikken van alusteel welke niet ingebrand hoeven te worden en niet gevoelig voor roest zijn, wel zo makkelijk! Ik koop deze bij bakkerijgereedschap.nl

Afwegen

Broodbakken is een precieze bezigheid. Ingrediënten nauwkeurig afwegen is hiervoor noodzakelijk. Voor grotere hoeveelheden gebruik ik mijn “gewone” digitale keukenweegschaal. Voor de kleinere hoeveelheden de lepelweegschaal van het merk Sunartis. Ik heb hem gekocht bij Proidee.nl , maar zag hem later veel goedkoper bij Conrad.nl staan. Deze lepelweegschaal meet tot 0,1 gram nauwkeurig, tot een gewicht van 300 gram (maar hoe ik dat gewicht op die kleine lepel moet krijgen?) Inmiddels weeg ik nog liever op een precisieweegschaaltje dat ik voor een klein bedrag bij de Sligro kocht. Op dit precisieweegschaaltje kan je makkelijk kleine schaaltjes zetten en hoef je niet steeds de lepel af te wassen als je een volgend ingrediënt wilt afwegen.

Kernthermometer

Bij veel bereidingsprocessen is het handig om de temperatuur goed in de gaten te houden, denk aan het rijzen van brood en het smelten van chocolade of om te controleren of je brood gaar is. Hiervoor heb ik een digitale keukenthermometer. Ik heb er een waar ook nog een kookwekkerfunctie bij in zit, erg handig! Het snoer is afneembaar. Ik heb hem gekocht bij Kookwinkel Oldenhof maar ook bakkerijgereedschap.nl en de Sligro verkopen dergelijke thermometers. Niet elke thermometer kan even hoge temperaturen aan. Houd er wel rekening mee dat digitale thermometers en inductiekoken slecht samen gaan. Het magnetische veld van de inductiekookplaat laat de digitale keukenthermometer op hol slaan. Als je op inductie kookt en een thermometer wilt gebruiken, kun je beter voor een analoge keukenthermometer gaan.

Pizzasteen

Sinds een tijdje heb ik een ovensteen. Dit is een steen van chamotte die de warmte heel goed vast kan houden en geleidelijk weer afgeeft. Je kunt kiezen tussen een pizzasteen of een broodbaksteen. Wie op zoek is naar zo’n steen, zal merken dat ze niet alom verkrijgbaar zijn. Enkele barbecue merken bieden zo’n steen wel aan, maar hierbij gaat het om een dun en vaak rond exemplaar, minder geschikt om brood te bakken. Ik heb mijn steen bij www.3-2-1-pizza.nl gekocht. Door het uiterlijk van de site aarzelde ik wat om er te bestellen, maar na geruststellende uitspraken van o.a. kookgek Wilma en Levine was ik overstag en ik heb er beslist geen spijt van. Binnen twee dagen had ik de steen in huis. Ik heb vanwege het gewicht gekozen voor de iets lichtere pizzasteen van 3 cm dik, zodat mijn ovenrooster het gewicht goed zou kunnen dragen.

Kommen Mepal Volumia

Toen ik brood begon te bakken liet ik mijn deeg rijzen in drie slakommen van Arcopal. Tot mijn spijt liet ik op een gegeven moment één van deze schalen vallen die prompt in duizen scherven brak. Ik vond de schalen zo fijn omdat ze alle drie tegelijk in mijn rijskast konden staan tijdens het rijzen. Op zoek naar een andere schaal dus. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Rosti Mepal Volumia serie. Ik heb gekozen voor de grootste, de 3 liter variant. Het fijne van deze schalen is -naast dat ze ook perfect in mijn rijskast passen- ook uitgerust zijn met een deksel. Dit voorkomt het uitdrogen van het deeg. Ideaal! Voor het deeg erin gaat vet ik ze lichtjes in met wat bakspray, zo komt het deeg na de rijs probleemloos uit de kom.

Verstelbaar bakframe

Voor het maken van rechthoekige of vierkante koeken als oranjekoek, brunsviger, brownies of biscuit gebruik ik een verstelbaar bakframe van Patisse. Deze is verstelbaar van 25 tot 46 cm en van 17 tot 32 cm. Het is handig om het frame te bekleden met bakpapier.

Rijsbakken: Ikea Samla

Sinds een tijdje heb ik een nieuwe aanwinst: Drie hele grote Samla bakken, gekocht bij de Ikea. Meestal laat ik mijn brood rijzen in mijn zelfgemaakte rijskast, maar soms is deze vol en deze bakken geven mij extra rijsruimte. De bak meet 78X56X18 cm. Hij is groot genoeg om een bakplaat (bijv. met bolletjes) in te doen en ernaast nog een ovenschaaltje heet water te plaatsen. Een warme hittepit kan de temperatuur ook prima vast houden. Ik zet drie van deze bakken in elkaar. Ik kocht er drie deksels bij en zo kan het rijzen ook zonder rijskast plaatsvinden. De bak is doorzichtig en zo kan ik makkelijk zien hoe het met het deeg is gesteld. Voor nog geen €12,- per bak was ik klaar! Het is qua afmeting wel een grote bak, maar de ruimte die hij in neemt heb ik er graag voor over gezien het gemak dat ik er van heb! Deze lage bakken zijn prima als je kleinbrood bakt. Als je grootbrood wilt bakken kan je beter drie hogere bakken nemen.

Snijmachine Bosch

Omdat ik meer en meer brood bak en ik merk dat mensen liever gesneden dan ongesneden brood bestellen, staat sinds kort deze Bosch snijmachine in de keuken. Met de hand snijden met een goed broodmes is voor eigen gebruik prima te doen, maar wel tijdrovend als je vaak voor anderen bakt. Echte snijmachines die bakkers gebruiken zijn groot en vooral erg duur. Deze machine blijkt een prima alternatief voor de fanatieke thuisbakker. Ik ben gegaan voor de Bosch MAS9101N. De snij breedte is van 1 t/m 15 mm in te stellen en de draaiende delen zijn -daar waar kan- goed afgeschermd. De machine snijdt hele nette plakjes, lang niet zo “rafelig” als bij het gebruik van een normaal broodmes. De machine is ook geschikt voor vlees, kaas en andere niet harde etenswaar. Hoewel ik het aan de ene kant een beetje een eng ding vind (ik moet er niet aan denken mijn vingers tegen het mes aan te krijgen, want ik weet zeker dat hij daar zonder enige moeite doorheen zal gaan) ben ik erg blij met deze aankoop. Brood snijden gaat nu zo makkelijk dat het bijna leuk wordt!

Zakkensluiter

Bij het leveren van brood hoort natuurlijk ook een nette, goed afgesloten verpakking. De broodzakken koop ik bij De Zuidmolen in een hoeveelheid van 1000 stuks per pak. Tot een tijdje terug sloot ik de zakken met sluitstrips waarmee je ook boterhamzakjes dicht maakt, maar dat lijkt natuurlijk niet erg netjes. Daarom staat er nu een “zakkensluiter” in huize Baksels.net. Een apparaat dat speciale tape geleid en ervoor zorgt dat zakken perfect worden afgesloten met een stukje tape, verkrijgbaar in bijna iedere gewenste kleur. Zit je zak niet helemaal vol? Dan kan je deze met het ingebouwde mesje in één beweging afsnijden. Waarom heb ik dit ding niet eerder gekocht? Ik kocht deze zakkensluiter bij Hegro in Wolvega.

Chocolade smeltbak Städter

Voor het betere chocoladewerk is het handig om chocolade niet au-bainmarie (immers: chocolade is gevoelig voor vocht) of in de magnetron (het komt nauw met de temperatuur en deze is zo niet te controleren) te smelten. Ik ging voor een Städter couverture smeltbak die je chocolade op de gewenste temperatuur brengt zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze te heet wordt en verbrandt. Neem rustig de tijd voor het smelten, want het kan wel een uur duren voordat je chocolade gesmolten is. Omdat deze bak de boel netjes op temperatuur houdt, is het geen probleem de bak aan te zetten en er niet de hele tijd bij te zijn. De binnenbak is uitneembaar en makkelijk schoon te maken.