Vakantie 2013

25/07/2013

Daar ben ik weer, terug van weggeweest. Waar we zijn geweest? Met de tent hebben we twee weken lang heerlijk genoten van het mooie weer, het mooie landschap, de rust, de vriendelijke mensen en de lekkernijen van Noorwegen. Wie eenmaal in Noorwegen is geweest zal het wel herkennen: het Noorwegen virus. Eenmaal besmet kom je er nooit meer vanaf. Zeven jaar geleden waren we er voor het laatst en nu we er eindelijk weer heen konden hebben we ons hart helamaal opgehaald. Volledig uitgerust en  met hernieuwde energie hervat ik mijn werk weer.
Noorwegen is een luilekkerland voor thuisbakkers, er is dan ook van oudsher een cultuur van thuisbakken. In iedere supermarkt vind je een enorm schap vol met bakbenodigdheden, minstens drie keer zo groot als hier in Nederland. Zo vind je daar minimaal drie soorten gist voor verschillende degen, spelt-, haver-, gierst- en roggemeel, verschillende soorten bakpoeders, kortom: noem maar op en ze hebben het daar. Wat zou ik toch graag willen dat je in Nederland zo makkelijk aan al die spulletjes kon komen! (Maar wie weet wat voor revolutie het programma “Heel Holand Bakt” nog teweeg gaat brengen!) Sowieso vind ik het leuk om in een ander land de plaatselijke specialiteiten te bekijken en te proeven en geloof me, een Noorse bakkerij is een bezoekje meer dan waard! Je zult vast begrijpen dat ik niet met lege handen naar huis ben gekomen… Het volgende nam ik mee:

Noorwegen bakspullen

1 pot Deense jordbærmarmelade en een pot Noorse jordbærsyltetøy, inderdaad, twee potten aardbeienjam. Heerlijk en onmisbaar bij de Noorse wafels waarvan het recept binnenkort online komt.
Daarnaast een Noors boek over de geschiedenis van het bakken aldaar en verschillende recepten van typisch Noorse baksels. Erg interessant om te lezen en natuurlijk lekker om hieruit dingen te maken! Binnenkort dus Noorse recepten op mijn blog (wees niet bang als je Noors niet zo goed is, ik zal ze voor je vertalen) 😉
Als we in Noorwegen zijn, is de vakantie niet compleet zonder een keer Noorse wafels te hebben gegeten. Dit zijn zachte wafels met veel kardemom (veelgebruikt in de Noorse keuken) en erbij aardbeienjam en room geserveerd of met de Noorse “brunost”, het rode pakje dat je links ziet staan. Het is bruine kaas die wat zoetig smaakt. De kaas is gemaakt van wei van geiten- en koeienmelk die wordt verhit waardoor de suikers in die wei karamelliseren. Op het laatst wordt er nog wat room aan de kaas toegevoegd. Het is een kaas met een aparte smaak; ik vind het heerlijk, mijn man niet, maar wie in Noorwegen is zou deze kaas gewoon eens moeten proberen. Om de eerder genoemde wafels te bakken kocht ik ook nog een Noors wafelijzer waarmee je wafels in hartvorm kan maken.
Daarnaast kocht ik Noorse geitenkaas, een beker blanke stroop, decoratieve sneeuwkristalletjes, (komen vast nog wel eens van pas bij een winters baksel) en tot slot kochten we in diverse stalletjes langs de weg “moreller” Noorse kersen. Bij het Hardangerfjord is de helling en het microklimaat blijkbaar uitstekend om fruitbomen te kweken. Alle hellingen op het zuiden staan er vol met kersen- appel- en perenbomen. Vers vanaf de bomen worden de kersen er in stalletjes aangeboden, en heerlijk smaken dat die kersen doen! Mmmm!

Inmiddels ben ik druk bezig met allerhande Noorse baksels die binnenkort op baksels.net zullen verschijnen. Wil je op de hoogte blijven wanneer er een nieuw recept online komt? Dan kan je baksels.net volgen op Facebook: https://www.facebook.com/baksels.net. Elke nieuwe post en andere nieuwtjes over bakken verschijnen dan vanzelf in je tijdlijn.

Geef een reactie

Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring van de site-beheerder. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.