Chocoladeletter

24/11/2013

Vandaag weer een realisatie van iets waar ik al jaren van droomde: zelf chocoladeletters maken. Natuurlijk kan je een kant en klare letter kopen en deze verder versieren, maar dat voelde toch niet “echt”. Nog een mogelijkheid is om de chocoladeletter met een spuitzak te spuiten en deze te laten uitharden, maar ook dat was niet helemaal wat ik in mijn hoofd had, ik wilde het “echte werk”. Dus op zoek naar een vorm…zie die maar eens te vinden, bij maar weinig winkels zit zoiets in het assortiment. Specialistische bakkerijgroothandels hebben deze “blokvormen” vaak wel, maar om nou direct het hele alfabet af te nemen tegen een prijs van €25,- excl. was mij iets te gortig. Gelukkig liep ik vorig jaar tegen deze blokvormen aan bij www.bouwhuis.com uit Rijssen. Het zijn geen goedkope vormen, maar ik kon ze daar tenminste per letter bestellen. Dus wat doet een vrouw die graag iets wil kopen: die zegt tegen zichzelf dat ze het écht nodig heeft en als ze zichzelf daarvan overtuigd heeft (wat meestal weinig moeite kost) is de koop gesloten. Zo geschiedde het ongeveer ook bij mij. Blij als een kind nam ik vorig jaar net na Sinterklaas de letter van de postbode in ontvangst. Helaas was Sinterklaas al voorbij en de zin om chocoladeletters te maken ook, kerst stond immers alweer op de stoep! Dit jaar kwam de vorm dan echt uit de kast om daadwerkelijk gebruikt te worden. Een spannend karweitje was het wel, want chocolade is een goedje dat alleen bij de juiste behandeling goed uit de vorm komt, blijft glimmen en een goede structuur krijgt. Ontzettend handig bleek in deze mijn couverture smeltbak van Städter. Deze bak smelt de chocolade en houdt deze op de juiste ingestelde temperatuur. Het is handiger dan au-bain marie verwarmen omdat chocolade snel aanbrandt en slecht tegen vocht kan. Bovendien heb ik op die manier al een aantal digitale thermometers kapot gekregen omdat deze niet tegen het magnetische veld van een inductieplaat blijken te kunnen. Dat mijn smeltbak zijn werk goed had gedaan bleek toen ik de letter uit de vorm haalde: de letter kwam makkelijk en glimmend uit de vorm en bleef ook na een paar dagen nog mooi. (Dat was een klein rondedansje waard, want ik heb al vele malen chocolade proberen te gieten, maar vaak was het resultaat niet naar tevredenheid). De letter kan naar eigen inzicht versierd worden met een contrasterende kleur chocolade, vormpjes van gegoten chocolade, suikerfiguurtjes enz.

Chocoladeletter

Ingrediënten:

  • 200 + gram (melk)chocolade (Ik gebruikte een blokvorm voor een letter van 200 gram)
  • Witte chocolade
  • Voedingskleurstof

Werkwijze:

  • Zorg voor een schone vorm.
  • Smelt de chocolade au-bain marie of in een couverture smeltbak tot 47 Graden Celsius (probeer hier niet bovenuit te komen, chocolade verbrandt bij een lage temperatuur en wordt dan onbruikbaar).
  • Koel terug naar 30 graden Celsius,
  • Giet de chocolade in de vorm.
  • Tik de vorm een paar keer op het werkblad (dribbelen) om de luchtbelletjes eruit te krijgen.
  • Zet de vorm in de koelkast en koel de chocolade terug tot deze 12 graden is. Dit veroorzaakt de nodige krimp die het makkelijker maakt de chocolade straks uit de vorm te krijgen.
  • Als de chocolade de 12 graden heeft bereikt en hard is, de vorm uit de koelkast halen, de chocolade uit de vorm halen.
  • Smelt witte chocolade op dezelfde manier als de melkchocolade, alleen is bij witte chocolade de verwerkingstemperatuur 29 graden.
  • Doe de witte chocolade in een wergwerpspuitzak of een stevige diepvrieszak en knip hier een puntje af.
  • Versier de letter met witte lijntjes.
  • Kleur de overgebleven witte chocolade met kleurstof die geschikt is voor chocolade. Gebruik het liefst een kleurpoeder of een speciale gel die weinig vocht bevat.
  • Giet de chocolade in de (in mijn geval) mijtervormpjes of spuit een mijtervorm (of elke andere toepasselijke vorm die je maar wilt) op een vel bakpapier. Gebruik hiervoor ongekleurde witte chocolade voor de dwarsstrepen en de roodgekleurde witte chocolade voor de rest van de mijter.
  • Behandel deze gegoten of gespoten vormpjes hetzelfde als de eerder gemaakte chocoladeletter.
  • Als de mijters hard zijn kan je ze vastzetten op de letter met een dotje gesmolten chocolade. Zo kan je ook suikerfiguurtjes (Xenos heeft leuke sinterklaasfiguurtjes van suiker te koop) of snoepjes vastzetten.
  • Bewaar de versierde letter op een koele plek of op kamertemperatuur in een vochtvrije verpakking.

Leuk om te maken en aan iemand te geven als schoencadeau met een persoonlijke touch!