Roomborstplaat

29/11/2013

Eén van de sinterklaas lekkernijen die nog ontbrak op baksels.net was borstplaat. Omdat we morgen sinterklaas vieren én omdat er een vriendin op bezoek kwam die ook graag in de keuken vertoefd, leek me dit een mooie gelegenheid om dit zoete goedje te maken. Maar niet zonder me afgevraagd te hebben waar de naam “borstplaat” eigenlijk vandaan komt. Na een zoektocht op het internet kwam ik uit bij het “Genootschap van onze taal”. Volgens dit genootschap werd dit zoete snoepje in vroegere tijden gebruikt als middeltje tegen de hoest gebruikt. Het beschermde de borst en het hart. Pas later werd het medicijn gekoppeld als snoepgoed bij het Sinterklaasfeest. De snoepjes komen in diverse vormen voor, maar zijn altijd plat, vandaar ook de naam “plaat”. Daarnaast is er ook een deel van het harnas dat borstplaat heet en het hart beschermde. Zowel het “snoepje” en de metalen plaat van het harnast beschermden dus de borst. Er bestaan 3 soorten borstplaat: zachte-, harde- en roomborstplaat. Ik maakte vandaag roomborstplaat. Mijn vriendin en ik hadden verwacht dat het een heel simpel klusje zou zijn, maar uiteindelijk hadden we meer dan 1 poging nodig om het goed te krijgen. De eerste keer kwam de borstplaat bijv. niet goed uit de vormpjes. Maar met 2 kleine testertjes in de keuken die ons maar al te graag hielpen, werd ons snel duidelijk dat onze pogingen in ieder geval smakelijk waren. Geen kruimpje bleef er over en handen en gezichten kleefden. Heerlijk die gezelligheid!

Roomborstplaat

Ingrediënten:

  • 500 gram poedersuiker
  • 100 gram slagroom
  • 1 zakje (8 gram) vanillesuiker

Werkwijze:

  • Leg heel licht met olie ingevette uitsteekvormpjes of een natgemaakte en afgeschudde borstplaatmat op een siliconen bakmat.
  • Roer de poedersuiker, slagroom en vanillesuiker door elkaar tot een stroperige, klontvrije massa.
  • Neem een 1/3 van de massa en doe dit in een steelpan met dikke bodem.
  • Verwarm dit geheel al roerend op een matige warmtebron tot ca. 95 graden Celsius. Het mag beslist niet koken!
  • Vanaf nu moet je snel werken: neem de pan van de warmtebron en giet zo snel mogelijk het borstplaatmengsel in de koekvormpjes of de borstplaatmat. Het is ook mogelijk om zonder vormpjes kleine ronde plaatjes te gieten op de bakmat. Werk snel, want zodra het mengsel afkoelt is het niet meer te gieten.
  • Laat de borstplaat goed hard worden. Keer, indien je koekvormpjes gebruikt, de vormpjes na 15 minuten om en laat verder uitharden.
  • Zodra de borstplaat goed is uitgehard, kan je deze voorzichtig ontvormen.
  • Herhaal met de overige 2/3 van het suikergoedje nog 2 keer het proces van verwarmen, gieten en opstijven.

p.s. in plaats van vanillesuiker is ook een drup limonadesiroop en iets kleurstof te gebruiken voor borstplaat met een smaakje naar keuze. Ook cacaopoeder en instantkoffie worden wel gebruikt om borstplaat op smaak en kleur te brengen.

Dit recept komt uit: “Banketbakkersproducten” van het NBC.