Review: “Vlechtbrood uit eigen oven” van Levine van Doorne.

11/12/2022

Dat dagelijkse (zelfgebakken) boterhammetje op je ontbijtbord of lunchtrommel is heerlijk en ook lekker voedzaam, maar als je eens echt indruk wilt maken bij de Kerst- of Paasbrunch, een verjaardag of een andere gelegenheid, dan mag het best wat meer smoelwerk hebben. Laat brood daar nou perfect voor zijn! Van eenzelfde soort deeg (of een iets luxer deeg) kun je hetzelfde brood uit je lunchtrommel omtoveren tot het showstuk van de dag! Hoe leuk is het dat je daar nu een prachtig vormgegeven boek voor kunt kopen zodat jij met de feestdagen iedereen versteld doet staan?

“vlechtbrood uit eigen oven” door Levine van Doorne

Het mooie aan brood is dat je met zeer weinig ingrediënten iets heerlijks kunt maken. Daarbij kun je brood op zoveel verschillende manieren maken en vormgeven dat de mogelijkheden schier oneindig zijn.

Neem nu alleen al het onderwerp vlechtbrood: dit nieuwe boek “vlechtbrood uit eigen oven” van Levine van Doorne laat zien dat je er met alleen een simpele drievlecht nog lang niet uitgebakken bent en zelfs die kun je op vele verschillende manieren maken.

Het boek is opgebouwd uit een deel theorie (wie mij kent, weet dat ik daar dol op ben omdat het inzicht geeft in je processen en deze dus onder alle omstandigheden kunt uitvoeren), maar ook uit mogelijkheden. Er staan 12 verschillende basisrecepten in, waarbij ook rekening wordt gehouden met mensen die ei- lactose- of suikervrij willen of moeten eten. Daarbij worden 3-, 4-, 5-, 6-, 7-, en 8-vlechten uitgebreid uitgelegd. Voor elk vlechtbroden staan diverse werkwijzen om een lage, hoge of ronde vlecht te maken. Bij elke vlechtmethode staan uitgebreid duidelijke stap-voor-stap foto’s, wat een visueel ingesteld persoon zoals ik, erg kan waarderen. Deze foto’s worden begeleid door een duidelijke tekst. Klinken al die vlechtbroden je wel erg lastig in de oren? Niet twijfelen! Realiseer je dat het maken van vlechtbrood bestaat uit het steeds weer herhalen van een paar handelingen. Er zit een vast patroon in, heb je deze eenmaal te pakken, dan is het gewoon lekker aan de slag en gaan met die banaan! Wil je niet direct met deeg aan de slag? Je bent van harte welkom op mijn workshop “luxe vormbrood” waarbij we een 3-, 4-, 5- en 6-vlecht oefenen op plankjes met gekleurde koorden zodat je het ritme snel te pakken krijgt en met je deeg aan de slag kunt!

Alsof het na al die theorie, basisrecepten en vlechtmethodes nog niet genoeg was, vind je achterin het boek ook nog diverse recepten voor zoet en hartig brood, zoals bijvoorbeeld een heerlijk ogende Babka met karamel, chocolade en noten, een vlechtbrood met sinaasappel, een kurkuma-paprikabrood, en broodjes met olijven, ui en kaas.

De ervaring uit de voorgaande boeken van Levine leren dat haar recepten duidelijk zijn geschreven, veel visueel materiaal bevatten, en de recepten kloppen. Haar eerste boek “brood uit eigen oven” raad ik altijd aan tijdens mijn workshops broodbakken omdat deze erg geschikt zijn voor beginnende broodbakkers. Levine is thuis begonnen met broodbakken wat maakt dat haar boeken goed aansluiten bij de omstandigheden waarin thuisbakkers werken. Wil je een stap verder zetten naar prachtige vlechtbroden, dan is dit nieuwe boek “vlechtbrood uit eigen oven” een fijne om vanuit te werken!

Aantal reacties: 1

  • Piet Bootsma schreef:

    Ik raad klanten bij ons op de molen (molen de Hoop, Stiens) ook vaak “Brood uit eigen oven” aan en tevens de blog van Levine.