Kerstchocolaatjes

20/12/2013

Onlangs won ik bij Pauline van “Uit Paulines Keuken” een hele leuke mal om kerstchocolaatjes mee te maken. Chocolaatjes maken vind ik erg leuk om te doen. Als je mooie vormpjes hebt krijg je zulke leuke resultaten met relatief weinig inspanning. Bovendien kan je je fantasie de vrije loop laten en met wat kleurstof ook nog mooie gekleurde accenten van chocolade aanbrengen. Helaas zijn goede holvormen lastig te krijgen en bovendien erg duur. Gelukkig kan je tegenwoordig wél makkelijk aan siliconen (bonbon)vormen komen. Al veel vaker was ik met chocolade aan het “kliederen” geweest, maar ook even zovele keren kon ik de chocolade niet uit de vorm krijgen, sloeg de chocolade wit uit of werd deze dof en brokkelig. Net als met brood bakken komt het redelijk precies en heb je enige kennis nodig van wat je aan het doen bent eer je een goed resultaat krijgt. Het is niet enkel een kwestie van chocolade smelten en gieten. Belangrijk is om de chocolade te tempereren zodat de kristallen zo worden als zou moeten. Juist getempereerde chocolade wordt goed (en snel) hard na het gieten, glimt, is niet brokkelig en komt door iets krimp makkelijk uit de vorm. Het klinkt erg lastig allemaal, maar wie zich even in de theorie verdiept komt al snel een heel eind. Kort gezegd is het belangrijk dat de chocolade niet warmer wordt dan 50 graden Celsius (chocolade verbrandt namelijk snel) en dat er geen vocht bij komt. Au bain marie verwarmen is om die reden niet zo handig. (Maar bij gebrek aan een couverturesmeltbak natuurlijk wel een optie). Het eindresultaat valt of staat bij de juiste temperaturen. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt: kan je met trots deze geweldige, vrolijke en zelfgemaakte kerstchocolaatjes presenteren, en zeg nou zelf: wat is er feestelijker dan zoiets leuks op tafel te zetten?

Kerstchocolaatjes

Ingrediënten:

 • Melk, wit en/of pure (couverture) chocolade (hoeveelheid afhankelijk van je vormpjes)
 • kleurstof in poedervorm (ik kocht dit bij Bouwhuis)

Werkwijze:

 • Leg de vormpjes vast klaar en zorg dat ze schoon en droog zijn.
 • Ik verwarm de chocolade eerst in een couverturesmeltbak tot deze 45 graden Celisus is. Daarna 2/3 van de chocolade op een marmeren plaat gieten en in beweging houden tot deze 27 graden Celsius is. Voeg deze getableerde chocolade bij de 1/3 gesmolten chocolade die nog in de bak zat en roer goed door. De verwerkingstemperatuur van melkchocolade is 30 graden Celsius, witte chocolade verwerk je bij 28-29 graden Celsius en pure chocolade kan bij 31 graden verwerkt worden. Als de temperatuur lager is dan de gewenste verwerkingstemperatuur, verwarm je de chocolade iets bij. Voor wie geen couverturesmeltbak heeft: chocolade kan je ook smelten in de magnetron, maar op die manier heb je minder controle over de temperatuur. Voeg na het smelten in de magnetron 1/3 deel  niet gesmolten chocolade bij en roer goed tot alles gesmolten is en op de juiste verwerkingstemperatuur is gebracht.
 • Als je kleuraccenten wilt gebruiken doe dan een beetje kleurpoeder in een klein schaaltje en voeg hier witte chocolade bij.
 • Roer goed door tot het een egale kleur heeft.
 • Pak een lange satéprikker en dip de scherpe of de stompe kant in de gekleurde chocolade en kleur de vorm in.
 • Laat hard worden.
 • Giet vervolgens de getempereerde chocolade in de vormpjes.
 • Tik met de vormpjes op je werkblad om luchtbellen te laten ontsnappen.
 • Koel de chocolade terug tot 10-12 graden.
 • Als de chocolade voldoende is uitgehard kan je de kerstchocolaatjes uit de vorm halen.
 • Bewaar de chocolaatjes op een droge en koele plek.

De gebruikte vormpjes zijn van het merk Silicomart en worden onder andere verkocht bij Teitloos die deze vorm beschikbaar stelde.

Aantal reacties 9

 • Eslem schreef:

  Wauw, ze zien er geweldig uit! Ik heb laatst ook siliconen vormpjes bij de Lidl gekocht met het idee bonbons te gaan maken als kadootje maar ik moet nog even moed verzamelen 😉

  • Mannin schreef:

   Dank je! Ik ben er ook helemaal verliefd op! 🙂 Action had laatst ook een leuke kerstmal van siliconen vertelde Wilma van http://kookgekwilma.wordpress.com/ mij.Als ik jou was zou ik het gewoon een keer proberen, lukt het nietdan kan je de chocolade altijd nog een keer smelten en weer gebruiken 🙂 Succes en fijne feestdagen!

 • Judith schreef:

  Aaah, wat zijn ze superleuk gelukt zeg! Zien er prachtig uit! Leuk om met kerst op tafel te zetten!

Geef een antwoord

Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring van de site-beheerder. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.