Fries suikerbrood / Fryske Sûkerbôle

26/09/2012

Als eerder schreef ik over een streekproduct, namelijk de Twentse Kozak. Omdat ik geboren, opgegroeid en inmiddels -na 10 jaar afwezigheid- weer terug ben op Friese bodem, kan ik het natuurlijk niet maken om de Friese streekproducten links te laten liggen! Want bakken…ja dat kunnen ze hier ook! Laat ik beginnen met het bekendste brood van Friese bodem: het Friese suikerbrood, of zoals het hier wordt genoemd: Fryske Sûkerbôle. Een heerlijk brood waarbij een lege broodmand en ontzettende plakvingers gegarandeerd zijn. (Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb!) Voor wie het toch aandurft, hieronder het recept voor 1 brood.

Fries suikerbrood

Ingrediënten:

 • 75 gram zachte roomboter
 • 500 gram bloem
 • 6 gram zout
 • 1,5 dl lauwe melk
 • 12 gram droge gist
 • 3 eetlepels gembersiroop (= ongeveer 45/50 ml)
 • 2 eieren op kamertemperatuur
 • 1 flinke theelepel kaneel
 • 120 gram kandijsuiker, greinsuiker of parelsuiker (verkrijgbaar bij o.a. de Welkoop, in een paars doosje van het merk Tiense Suiker)
 • suiker
 • boter voor het invetten van de vorm

Werkwijze:

 • Smelt de boter voorzichtig in een pannetje op laag vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Doe de bloem en het zout in de een kom en roer goed door met een garde.
 • Voeg de gist toe, roer weer goed door met een garde.
 • Voeg de lauwe melk toe, de gesmolten boter, de gembersiroop en de eieren.
 • Kneed dit in een standmixer met de kneedhaak in ca. 10 minuten tot een mooi soepel, samenhangend deeg. Het deeg is goed als je er tussen je vingers een vliesje van kunt vormen. Je kunt natuurlijk ook met de hand kneden, dit zal wat langer duren.
 • Leg het deeg in een licht ingevette kom en zet weg op een warme, vochtige en tochtvrije plek. (ik doe dit in een onverwarmde oven met een bakje heet water op de bodem)
 • Laat ca. een uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
 • Kneed er dan de kaneel en de parelkorrels door.  Je kunt als alternatief ook het deeg tot een grote plak uitrollen en deze gelijkmatig bestrooien met kaneel en de suikerparels.
 • Maak een rechthoekige plak van het deeg, deel denkbeeldig in drieën en vouw de linke flap over de middelste, en de rechterflap vervolgens ook over de middelste.
 • Draai het deeg een kwartslag en rol losjes op.
 • Vet een cakebakblik van 25 cm dik in met boter en bestrooi met suiker.
 • Leg het deeg hierin en laat nog ca. een kwartier rijzen op een warm, vochtig en tochtvrij plekje.
 • Verwarm de oven voor op 190 graden.
 • Bestrooi de bovenkant van het deeg met suiker en bak het in ca. 30/33 minuten gaar en goudbruin.
 • Stort het brood na het bakken op een rooster en laat afkoelen.

Lekker ite! (eet smakelijk!)

Tot nu toe krijg ik door de boter en suiker op het bakblik de juiste plakkerige, zachte korst rondom het brood. Bovenop hoort dit volgens mij ook het geval te zijn, maar bij mij wordt de korst knapperig met een laagje suiker erop. (overigens wordt hij na een dagje wel zachter, maar de suiker blijft er natuurlijk op liggen) Ik heb een aantal tips hiervoor gevonden: boter vermengd met suiker bovenop smeren, gedurende het hele bakproces flink stomen of na de baktijd direct afdekken zodat het brood kleffer wordt. Ik wil hier een volgende keer mee experimenteren, wie bovenstaande (of andere tips al heeft geprobeerd: ik hoor graag of het heeft gewerkt (of juist niet).

Aantal reacties 19

 • Marja schreef:

  Vanmorgen het suikerbrood gemaakt. Wat een heerlijk brood en super makkelijk om te maken.
  Ik heb een (combi) stoomoven en ga het de volgende keer daarin maken met de stoomfunctie aan. Dan hoop ik dat ook de bovenkant lekker plakkerig word.
  Morgen gaan we in elk geval lekker bij het ontbijt van dit suikerbrood snoepen!

  • Mannin schreef:

   Wat leuk om te horen dat je brood zo goed gelukt is! Ik wens je voor morgen een heel gezellig en smakelijk ontbijt toe!

 • Myrthe (kleinstukjedan) schreef:

  Hallo Mannin,

  Ik ben alvast een beetje aan het rondsnuffelen voor de foodblogswap. Lekkere dingen maak je zeg! Ik kan niet kiezen. De chocoladetaart, perenvlaai en dit suikerbrood bijvoorbeeld, mjammie! Gezien de aard van mijn website, kun jij me misschien helpen kiezen? Welk baksel is het allermeest onweerstaanbaar?
  Verder, jouw kwestie met het niet plakkerig krijgen van de bovenkant, heb ik ook met de Zeewsche bolus. Ik heb wat tips gekregen van een collega op het werk (ik werk bij Bolletje, hij is productontwikkelaar/bakker). Heb zelf nog geen tijd gehad om dit in praktijk te brengen, maar misschien helpt het jou ook? Zie http://kleinstukjedan.nl/op-zoek-naar/

  Groetjes,

  Myrthe

 • maarten schreef:

  ik heb met geexperimenteerd door een cakevorm met water in de oven bij te plaatsen en na de tijd een vochtigetheedoek er op te leggen (en regelmatig nat druppelen), maar dat heeft beide niet geholpen voor een zachte bovenkorst.

  trouwens de prijs van parelsuiker/greinsuiker is 4,58 euro per kg (500 gr verpakking) bij de welkoop.

 • Christian van Lonkhuijzen schreef:

  Voor die heerlijk kleffe plakkerige bovenkant kan je direct als het suikerbrood uit de oven komt deze met een kwastje insmeren met de gembersiroop. Werkt echt heel goed!

  • Mannin schreef:

   Bedankt voor je tip Christian! Die ga ik proberen als ik weer eens zo'n lekker suikerbrood ga maken… krijg er direct ontzettende zin in… 🙂

 • tannie schreef:

  i.p.v. allerlei dure suikersoorten kun je ook 150 gr, suikerklontjes in grove stukken toevoegen.

 • Marieke schreef:

  De harde korst kun je voorkomen door er halverwege het bakken een paar sneetjes brood bovenop te leggen. Die tip kwam ik ergens op internet tegen. Ik heb nu m'n suikerbrood van jouw recept in de oven staan. Ik had een ei tekort en heb dat gecompenseerd met wat extra sojamelk. Zou dat voldoende zijn om hem smeuïg te houden?

 • Saskia schreef:

  Hi Mannin,

  Bedankt voor het delen van je suikerbrood recept. Ik woon inmiddels 8 jaar in Australie en heb net 2 nederlandse meiden ontmoet die in hetzelfde dorp als ik wonen. Tijd voor een nederlands ontbijt: met suikerbrood! Ik ga jou recept morgen eens goed uitproberen en laat je horen hoe het ons heeft gesmaakt.

  Groetjes van deze kant van de aardbol,
  Saskia

  • Mannin schreef:

   Hi Saskia, Wat leuk dat dit suikerbrood nu ook helemaal aan de andere kant van de wereld gemaakt gaat worden! Ik hoop dat hij jullie goed smaakt! Veel succes met bakken! groeten, Mannin

 • Anita schreef:

  Bedankt voor dit geweldige lekkere recept. Mijn 24 jarige Amerikaanse zoon loopt naar binnen snijdt een plak met roomboter en zegt ” Ik ben in Fryslan!” I feel I’m walking from Pake and Beppes house to the bakker in Fryslan. Prachtig compliment. Ik heb vanmorgen eerst maar gember siroop gemaakt. Kan het niet vinden hier en ik woon een uur van de dichtstbijzijnde fatsoenlijke supermarkt.
  We hebben laatst ook al de oranje koek gemaakt. Ook succes.

  PS wij houden dus niet van de kleffe bovenkant dus ik had er geen suiker over gedaan. Heerlijke zachte bovenkant.

  • Mannin Vering schreef:

   Dag Anita,
   Wat leuk dat jullie daar zoveel Friese dingen maken en dat er zo van genoten wordt! Voor de volgende Friese baksels nog heel veel bakplezier gewenst! groeten, Mannin

 • Kace schreef:

  Met beperkte middelen (hier, in Hongarije, kun je én geen gembersiroop én geen parelsuiker kopen; in plaats hiervan bruine kandijsuiker en maplesiroop gebruikt)
  toch héél tevreden over het eerste resultaat, smaak is overheerlijk, maar het brood is nog niet echt plakkerig, misschien moet ik hier nog een dag op wachten. Heb het daarom in een plastic zak verpakt en wacht af.
  Zodra ik in NL kom breng ik in ieder geval de missende elementen mee zodat ik het origineel nog eens kan proberen.

  • Mannin Vering schreef:

   Dag Kace, Wat fijn dat je brood -ondanks wat ontbrekende ingrediënten- toch gelukt is! Tegenwoordig gebruik ik een ander recept (maar dat gebruik ik voor mijn workshops, vandaag dat dat recept niet online staat) maar voor extra plakkerigheid bestrijk ik het brood na het bakken met gembersiroop. Gr. Mannin

 • Monique schreef:

  Heyyyy, ik heb vanavond wederom dit suikerbrood gemaakt, echt heerlijk. Ik heb een houten suikerbroodvorm bij de molen gehaald, kost je 2,50, bakpapiertje erin en hierin heb ik de tweede keer brood laten rijzen en ook in afgebakken. Vooraleer in de vorm te doen ingesmeerd met gembersiroop en daarop hagelsuiker gedaan, brood erin gelegd en na afbakken bovenlaag ingesmeerd met gembersiroop en bestrooid met hagelsuiker (duits) Nu laat ik het brood afkoelen in de vorm en een plastic zak erom. Brood blijft zacht en kleverig !

  • Mannin Vering schreef:

   Dag Monique, Wat leuk dat je het brood hebt gemaakt en super dat je er wat tips bij geeft! Dank je wel! Groeten, Mannin

Geef een reactie

Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring van de site-beheerder. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.