Bakbloggersbijeenkomst

09/11/2014

Op zaterdag 8 november was het zover: de bakbloggersbijeenkomst zou plaatsvinden! Samen met Judith van “Judiths cakes” had ik bedacht dat het wel heel gezellig zou zijn om de bakbloggers, met wie we normaal gesproken alleen via het internet contact hebben, eens in het echt te ontmoeten. We besloten een bijeenkomst te organiseren in het Bakkerijmuseum in Hattem en volgden daar een gezellige speculaas workshop. Naast Judith en ik waren aanwezig:

Bakkerijmuseum Hattem

Op deze prachtige novemberdag liet Hattem zich van haar beste kant zien, prachtige oude straatjes en pittoreske panden, ik had er nog wel even rond willen wandelen! Nadat we hartelijk waren verwelkomd met een kop thee of koffie in de ouderwets gezellig ingerichte gelagkamer, mochten we met onze gastvrouw Diana meekomen naar de moderne bakkerij.

Zij legde ons de complete ontstaansgeschiedenis van het speculaaskoekje uit. Speculaas stamt al uit de tijd van de Germanen, toen het gebruikelijk was om te offeren aan de goden in de donkere tijden van het jaar. Je wist als Germaan in die tijd immers nooit of de goden je wel gunstig gezind waren en het weer langer licht zou worden. Later toen het Christendom meer vat kreeg op deze streken, werd het (heidense) koekje niet geheel verdreven, maar kreeg het wel een Christelijk tintje door heiligen af te beelden. Populair werden afbeeldingen van Sins Nicolaas, de bisschop van Myra, vooral omdat hij zijn naamdag had in de tijd van het jaar waarin de duisternis intrad. Nog weer later kreeg de speculaaspop de taak van huwelijksmakelaar. Op de vrijmarkten werden door bakkers speculaaspoppen verkocht zodat een jongen deze aan een meisje kon geven waar hij een oogje op had. Kreeg hij direct een taaitaai pop terug, dan kon hij het vergeten. Werd de pop in ontvangst genomen en hij de zondag erop op de koffie uitgenodigd, dan was er hoop. Werden tijdens dat bezoek de benen afgebroken, dan zagen de ouders van het meisje het huwelijk niet zitten en kon de jongen beter de benen nemen. Werd echter het hoofd afgebroken, dan was de kop eraf en konden de voorbereidingen voor het huwelijk beginnen. Dit is een beknopt verhaal over de geschiedenis van het speculaas. Wie meer wil weten, zou eens langs moeten gaan bij het Bakkerijmuseum in Hattem of online hun bakkerijwiki-pagina bezoeken. Het enthousiasme en de voelbare liefde van de medewerkers om hun kennis over te brengen inzake het mooie beroep van bakker, maken dat dit je zeker antwoorden op al je vragen zult krijgen. Ter illustratie van het verhaal kregen we prachtige oude planken te zien, ook werd ons de symboliek uitgelegd.

Oude speculaasplanken

Vervolgens mochten we zelf met deeg aan de slag: kneden, planken bloemen, deeg afsnijden met een stuk visdraad, planken keren en de poppen versieren met garneeramandelen en/of greinsuiker…het kwam allemaal aan bod. Gezellig kakelend en ondertussen veel foto’s nemend (het is en blijft natuurlijk een groep bakbloggers die materiaal voor hun volgende blogpost willen verzamen, gelukkig verblikte of verbloosde onze gastvrouw hier niet van) vorderden de poppen gestaag. Toen het tijd was om de poppen te bakken, mochten wij weer naar de gezellige gelagkamer voor een kop thee of koffie en een heerlijk stuk (rijk!) gevuld speculaas. Myrthe maakte al de vergelijking met een hamburger. Gelukkig smaakte dit vele malen beter dan een hamburger! Lui genoten we van deze traktatie, maar tijd om soezerig te worden hadden we niet, want er was weer werk aan de winkel! Het was tijd om gevulde speculaas te maken. Met de heerlijke traktatie van even daarvoor nog in ons hoofd, zeiden we daar natuurlijk geen “nee” tegen. We hebben prachtige gevulde speculaashartjes gemaakt, die net zo heerlijk smaakten als ze eruit zagen. Tijdens het bakken van deze gevulde speculaas mochten we het museum gaan bekijken. We kwamen prachtige oude speculaasplanken tegen, bakkers-bakfietsen, vele vormen om diverse broden te maken, chocoladevormen, wafelijzers enz. enz. tegen. Juist toen we klaar waren met de bezichtiging, kwam onze gevulde speculaas ook uit de oven. We konden onze neus volgen, want daar waren we het allemaal over eens: wat ruikt die verse speculaas toch ontzettend lekker, daar kan geen ander koekje aan tippen!

Als afsluiter maakte één van de bakkers een groepsfoto van ons, kregen we een tas met informatie en natuurlijk onze baksels mee en scheidden onze wegen zich. Wat mij betreft komt er volgend jaar een vervolg op deze gezellige bijeenkomst, en volgens mij dacht de rest er net zo over.

Heb je ook zin gekregen om speculaasjes te bakken? Mijn recept voor speculaasjes staat hier: https://www.baksels.net/speculaas/

Wie zin heeft gekregen in gevulde speculaas kan hier het recept vinden en zelf aan de slag gaan: https://www.baksels.net/gevulde-speculaas/

Groepsfoto bakbloggers

vlnr: Hazel, (daarachter) onze gastvrouw Diana, Myrthe, Helen, Nadine, Mannin, Ramona, Judith en Tessa.

Eindresultaat speculaasworkshop Bakkerijmuseum Hattem

Het eindresultaat.

Gevulde speculaas en speculaaspop

Aantal reacties: 0

Geef een reactie

Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring van de site-beheerder. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.