Amerikaanse courgette cake

07/08/2013

Hoewel we dit jaar nog volop met onze tuin bezig zijn en alles op de kop ligt, hebben we in het voorjaar her en der wat courgettezaadjes gezaaid en nu zitten we met de gevolgen daarvan… Hoewel het mij een geweldig gevoel geeft om uit eigen tuin te oogsten, begin ik nu met de opbrengst van die paar courgetteplanten een beetje in mijn maag te zitten. Vorige week heb ik al 3 kg ingemaakt volgens dit recept uit Landleven, maar deze week oogstte ik alweer 4,5 kilo courgettes en moest ik wat anders verzinnen omdat ik door mijn voorraad inmaak potjes heen was. Gelukkig kwamen daar mijn zusje en zwager net op tijd terug van vakantie in Engeland en waren ze zo lief om een heel erg leuke souvenir mee te brengen; een bakboek van The National Trust. Hierin stond een recept voor “American Zucchini Cake” (Amerikaanse courgette cake). Met mijn groeiende voorraad courgettes wist ik niet hoe snel ik de keuken in moest duiken om deze te maken! Hoewel de combinatie courgette en cake misschien niet direct voor de hand ligt, is het zeker een geslaagde match. Van de courgette proef je nauwelijks iets, maar het maakt de cake wel heerlijk zacht en smeuïg. In het recept stond dat je een vorm voor 900 gram moest gebruiken, tja welke is dat dan? Ik zocht op internet en vond een 900 grams vorm die bijna dezelfde maten als mijn broodbakblik had. Deze heb ik dus gebruikt, maar de cake is erg plat gebleven omdat de vorm te groot bleek. Ik denk dat een “normaal” cake bakblik van 25 cm een -qua uiterlijk- beter resultaat op had geleverd.

Amerikaanse courgette cake

Ingrediënten:

 • 2 eieren
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 225 gram fijne kristalsuiker
 • 350 gram geraspte courgette, (knijp het vocht er goed uit)
 • 1,5 theelepel vanille- of amandel essence (5 gram)
 • 50 gram gehakte noten óf 25 gram gehakte noten (ik gebruikte hazelnoten) én 25 gram afgespoelde sultana rozijnen
 • 175 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1,5 theelepel kaneelpoeder of koekkruiden (3,5 gram)

Werkwijze:

 • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
 • Vet een cakeblik in en bekleed met bakpapier (zo kan je straks de cake aan de overhangende stroken bakpapier zo uit de vorm tillen)
 • Klop met een mixer de eieren goed schuimig.
 • Voeg de olie, suiker, goed uitgeknepen courgetterasp en essence toe en roer voorzichtig door elkaar tot alles goed verdeeld is.
 • Voeg de gehakte noten of de gehakte noten en de sultana’s toe, zeef de bloem en de kaneel of koekkruiden boven de kom en vouw dit voorzichtig door het eiermengsel.
 • Doe het mengsel in de vorm en zet direct in de oven.
 • Open de ovendeur de eerste tijd van de baktijd niet.
 • Bak gedurende 1 uur en een kwartier tot 1,5 uur tot de cake bruin is gekleurd en bij inprikken met een sateprikker  deze er schoon uit komt.
 • Til de cake aan het papier uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Dit recept komt uit het boek: “National Trust Teatime Baking Book, good old fashioned recipes” door Jane Pettigrew.

Geef een antwoord

Uw reactie wordt geplaatst na goedkeuring van de site-beheerder. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.